Advertisement Section
Header AD Image

Nagrade će biti dodeljene za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagrade, kao i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

Na trećem Bašta festu uspostavljena je regionalna nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizuelizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala „Cineplanet”.

Žiri devetog Bašta Festa za ovu nagradu biće Bojana Andrić, direktorka fotografije iz Srbije. Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav lokalne omladine. Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Danijel Ristivojević, Ivana Leontijević, Nikola Ćosić, Dragana Stanojković i Luka Jakić. Njihova mentorka i saradnica biće Nađa Petrović, mlada dramaturškinja iza koje je nekoliko veoma uspešnih kratkih filmova, između ostalog i „Mi smo videli leto” i „Sve kako treba” reditelja Nikole Stojanovića, koje smo gledali na prethodnim izdanjima Bašta Festa.

Marta Bjelica diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. Masterirala je 2021. sa predstavom „Zašto se dete kuva u palenti?”, a od 2016. godine radi kao student demonstrator, zatim stručni saradnik, a od 2022. godine kao docent na predmetu Scenski pokret (Katedra za glumu) na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je velikog broja nagrada za uloge u pozorištu i na filmu.

Dušan Kasalica je crnogorski reditelj rođen u Nikšiću, a diplomirao je režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Cetinju, gde radi kao docent. Njegov kratki film „Biserna obala” 2015. je nagrađen Srcem Sarajeva, dok je „Soa”, dve godine kasnije na Sarajevo Film Festivalu osvojila Specijalno priznanje žirija. Dušanov prvi dugometražni igrani film, „Elegija lovora”, svetsku premijeru imao je na Sarajevo Film Festivalu 2021. Član je Evropske filmske akademije.

Lana Matić je magistrirala političke nauke na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatskog udruženja filmskih djelatnika, Hrvatskog udruženja producenata, te Evropske filmske akademije. Producirala je mnoge filmove koji su prikazani i nagrađivani na međunarodnim festivalima. Lana je jedna od osnivačica umetničke organizacije Zagreb Film Festival, jednog od vodećih festivala u regionu, gde radi kao producentkinja i selektorka.

Za nagrade u glavnom takmičarskom programu takmičiće se 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih.U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona.

vorky 2022
  • Save
Previous post 9. Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma – Mister Vorky
Nesevestica
  • Save
Next post Besplatno u UK Parobrodu Švedski film „Nesevestica“ za početak leta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap