Advertisement Section
Header AD Image

Tokom tri dana na repertoaru će se naći italijanski animirani film „Leptiri u Berlinu”, holandski kratki film „Dante protiv Mohameda Alija”, bosanski kratki film „Fikus”, srpski kratki film „Podrška“, španski kratki film „Krokodil”, meksički igrani film „Nije vam ovo Berlin” i portugalski dokumentarni film „Dok nas pornić ne rastavi”. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

U petak, 24. januara od 19 časova će biti prikazan film „Leptiri u Berlinu” rediteljke Monike Manganjeli. U ovom ostvarenju protagonistkinja Aleks se seli u Berlin 1933. godine, tokom perioda Vajmarke republike. Tražeći mesto u svetu za sebe i svoj seksualni identitet, on posle operacije postaje prvi transseksualac u istoriji, i to u vreme uspona nacizma. Istog dana u 19:30 časovana repertoaru je film „Dante protiv Mohameda Alija” u režiji Marka Vanegara. U ovom filmu glavni junak Volf odbija da se u nedeljnom meču boksa bori protiv najboljeg druga Aleksandera, celo selo se okreće protiv njega.

U 20 časova će biti održana projekcija filma „Fikus” Andreja Volkašina, koji prati Almira, skrivenog gej muškarca koji ne može da prihvati svoju seksualnost. Od 20:20 časova na programu je film „Podrška” rediteljke Milice Maletin, u kome Alisa pokušava da se poveri drugarici Isidori, a ona sluti o čemu se radi i to izbegava. U 20:30 časovana repertoaru je film „Krokodil” reditelja Horhea Judisa, u kome se Alisija obraća svom omiljenom jutjuberu Viktoru.

U subotu, 25. januar od 19h, biće prikazan najbolji igrani film prošlogodišnje Merlinke, „Nije vam ovo Berlin” reditelja Harija Same. Radnja ovog ostvarenja smeštena je u 1986. godinu u Meksiko Siti. Sedamnaestogodišnji Karlos oseća kako se ne uklapa, ni u svoju porodicu niti među prijatelje koje je izabrao u školi. Sve se menja kada ga pozovu u mistični noćni klub gde otkriva podzemnu scenu noćnog života, post pank, seksualne slobode i drogu.

U nedelju 26. januara od 19 časova na repertoaru je dokumentarni film „Dok nas pornić ne rastavi” reditelja Žorgea Pelikana. Glavna junakinja Eulalija je konzervativna 65-godišnja majka, koja saznaje da je njen sin koji je emigrirao u Nemačku postao Foster Riviera, prvi međunarodno nagrađeni gej porno glumac. Od šoka i gađenja do očajničkih pokušaja da ga razume, Eulália kreće na emotivno putovanje koje testiranje njene vrednosti, očekivanja i percepcije.

Prošlogodišnji Merlinka festival je od 5. do 8. decembra 2019. prikazao 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus bio je na francuskoj kvir kinematografiji. Ova manifestacija se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, a nastala je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Gordan-Matić-Photo-by-Maja-Medić
  • Save
Previous post Saopštenje direktora FCS Gordana Matića
Revija filmova 2020
  • Save
Next post Revija najgledaniji filmova u prošloj godinu u Kombank dvorani
Share via
Copy link
Powered by Social Snap