Advertisement Section

Povodom izjave Dragana Bjelogrlića da optužbe za korupciju koje je na njegov račun uputio reditelj Predrag Antonijević imaju veze s nekakvom „smenom“ UO FCS koju je inicirala Grupacija za kinematografiju, oglasio se i direktor Filmksog centra Srbije Gordan Matić. Saopštenje prenosimo u celosti bez izmena.

Imajući u vidu trenutna sukobljavanja u srpskoj kinematografiji, kao direktor Filmskog centra Srbije smatram da mnogi nesporazumi nastaju zbog sistemskih i suštinskih nedostataka u strateškom razvoju kreativne industrije kod nas.

Ovi koji su sada aktuelni u javnosti, samo su neka vrsta epiloga, i imajući to u vidu složio sam se sa Upravnim odborom Filmskog centra da se treba držati po strani kada je reč o privatnim optužbama i sukobima između uglednih kolega.

Kao direktor, ne želim da se priklanjam nijednoj sukobljenoj strani, ni u jednom sukobu, već jedino da zaštitim interese Filmskog centra Srbije. Saslušaću svaki predlog, savet, sugestiju ili kritiku stručne javnosti koja se odnosi na unapređenje rada Filmskog centra. Poziv kolegama uputio sam prvog dana svog mandata, a ponavljam ga i danas.

Neophodno je da se otvoreno govori o problemima filma, tv serija, podsticaja, poreskih nadoknada i kompletne audio-vizuelne industrije, koji nikako da se reše.

Pred nama je usvajanje plana rada i kalendara za 2020. godinu i donošenje drugih važnih odluka kojima će se omogućiti nesmetano funkcionisanje Filmskog centra Srbije. Treba se okrenuti budućim zakonima, pravilnicima, konkursima, strateškim planovima, optimizaciji, ugovorima sa stranim partnerima koji nam mogu doneti mnogo. Potreban nam je nov zakon o kinematografiji prilagođen vremenu u kojem radimo, i vremenima koja dolaze.

Gordan Matić
Direktor Filmskog centra Srbije
Led 2
  • Save
Previous post U prodaji karte za film „Led 2”
Leptiri u Berlinu
  • Save
Next post Merlinka na bis u Prajd info centru
Share via
Copy link
Powered by Social Snap