Advertisement Section

Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala u Trstu trajaće još nekoliko dana, do 28. januara, ali je već okončan koprodukcijski market „When East Meets West“ (WEMW) kao integralni deo ovog festivala. Tokom tog marketa predstavljen je 21 prethodno odabran projekat iz 16 zemalja, a, imajući u vidu osvojena odličja, srpski autori i projekti su i ovog puta imali dosta uspeha.

Srpski producenti poneli su tri nagrade. Producentkinja Snežana Penev, koja je u Trstu predstavljala projekat „Mrak”, novi film scenariste i reditelja Dušana Milića, osvojila je nagradu  nazvanu  „Producers Network Award”, a ova nagrada sa sobom nosi besplatnu akreditaciju za ekskluzivni program unutar Filmskog festivala u Kanu, The Cannes Marche du Film Producer’s Network.

Dragana Jovović, koja je na ovom koopprodukcionom marketu u Trstu, u svojstvu producentkinje, predstavljala projekat „Pejsaži slobode”. Novi dokumentarni film autorke Marte Popivode, dobitnica je stipendije mreže EAVE. Mreža EAVE okuplja evropske preduzetnike iz oblasti auduiovizuelnih delatnosti sa ciljem obuke i udruživanja producenata iz različitih oblasti, kao i pomoći pri uspostavljanju koprodukcionih odnosa.

Srđan Šarenac, na marketu u Trstu je predočio svoju nov projekat – srpsko-hrvatsko-bosansko-hercegovačka koprodukcija dokumentarnog filma  „Izbor za lepoticu zatvora”, a osvojio je Hot Docs Industry Pass, nagradu koja zapravo predstavlja dve industrijske akreditacije za Hot Docs, inače, najveći market dokumentarnog filma u Severnoj Americi.

Osim toga, na forumu je uručena i „Nagrada za razvoj” (Development Award), u novčanom iznosu od 3000 evra, a darodavac te nagrade je Filmski centar Srbije.

Bratstvo lopova
  • Save
Previous post Bioskopski repertoar 25. januara do 31. januara.
Sandra Perovic
  • Save
Next post Sandra Perović članica žirija na Berlinalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap