Advertisement Section

Nakon domaće premijere na Festivalu evropskog filma na Paliću, u Kombank Dvoranu, stiže moderna filmska adaptacija filma nastalog po čuvenoj priči staroj više od sto godina, na osnovu koje je snimljen i Diznijev crtani film uz koji su rasle mnoge generacije.

Priča sa snažnim naravoučenijem, koja i dan danas krasi police naših domova, ostala je večna inspiracija za filmsku industriju.

Ovoga puta pod okriljem proslavljenog reditelja Matea Garonea i sa jedinstvenim Robertom Beninjijem u ulozi Đepeta, Pinokio dobija jedno novo lice u savremenoj filmskoj adaptaciji.

Beninji tumači lik poznatog usamljenog stolara Đepeta, koji klešući lutka od drveta, pred sobom izaziva čudo i stvara vragolastog dečaka Pinokija.  Kao i svako dete, Pinokio je radoznao, a o svetu u kom živi uči iz svojih pokušaja i grešaka. Posedujući urođenu dečiju hrabrost, Pinokio postoje ono što je i trebalo da bude – pravi dečak.

Film o lutku koga znamo kao dečaka kome, kad slaže poraste nos snimljen je kako ističu svetske kritike verodostojno, prateći istoimenu originalnu knjigu Karla Kolodija koja u Italiji ima status literarne kraljice, podvučene već pod kožu Italijana.

Interesantno je i  podsećanje da je 2002. godine Roberto Beninji  snimio svoju verziju Pinokija, kada mu je pripala trostruka uloga – reditelja filma, scenarste i uloga samog drvenog lutka.

2020 SZ Festival Volonteri_vizual Nikola Korać
  • Save
Previous post Konkurs za volontere i volonterke Filmskog festivala Slobodna zona
Koncentriši se baba
  • Save
Next post Najbolja filmska ostvarenja iz regiona i dve srpske premijere na festivalu LIFFE
Share via
Copy link
Powered by Social Snap