Advertisement Section

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održava se pod sloganom „Ovde!” osmi put od 21. do 23. novembra u Domu kulture Gračanica. Festival otvara višestruko nagrađivani film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ a prvog dana festivala biće prikazan i film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“.

Film „Nije loše biti čovek“ našeg čuvenog scenariste i reditelja Dušana Kovačevića prikazuje se prvog dana festivala u 19h. Priča prati profesora klavira Milana pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan odlučuje da razreši misteriju i konačno sazna šta se dogodilo sa Belim. Ne nalazeći podršku i razumevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom. U filmu igraju Vojin Ćetković, Branka Katić, Hristina Popović, Nenad Jezdić, Lena Kovačević, Gordan Kičić, Andrija Milošević, Lane Gutović, Mira Banjac i mnogi drugi naši poznati glumci.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 21. novembar u 21h a biće prikazan film „Strahinja Banović“. Višestruko nagrađivana ljubavna priča inspirisana srpskom epskom pesmom “Banović Strahinja”, smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život. Ababuo nestaje bez objašnjenja. U potrazi za njom, Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih – iz ljubavi.

Evropska filmska akademija uvrstila je „Strahinju Banovića” u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini većinski film iz regiona bivše Jugoslavije koji je u konkurenciji za nagradu Evropske filmske akademije. Film je osvojio 5 nagrada uključujući i Kristalni globus za najbolji film na prestižnom festivalu u Karlovim Varima

Drugog dana festivala prikazuju se filmovi „Vesele devedesete“ i „Sveta Petka: Krst u pustinji“.

„Vesele devedesete“ reditelja Lorenca Di Amika De Karvalja, u Srbiji je premijerno prikazan na Festivalu Evropskog Filma Palić a nastao je u koprodukciji Italije, Srbije i Portugalije. Nudeći gorkim tonovima obojenu sliku Italije, ova filmska priča o odrastanju smeštena je u leto 1994. koje će se ispostaviti kao leto ljubavi, privrženosti i otkrića.

Film „Sveta Petka – krst u pustinji”, nesvakidašnji, autorski i duhovni film o najpoštovanijoj svetiteljki Pravoslavlja, zatvoriće drugi festivalski dan. Film, koji je režirao Hadži-Aleksandar Đurović, prati život pobožne mlade Paraskeve, gde upoznajemo njen put od obične devojke do trenutka kada postaje svetiteljka. Glavne uloge su poverene Mileni Predić, Milici Stefanović, Filipu Hajdukoviću, Jadranki Selec, Branislavu Tomaševića, Danielu Siču, Andreju Šepetkovskom i Mladenu Sovilju kao i nekolicini jordanskih glumaca.

Poslednjeg dana festivala publika će imati priliku da premijero pogleda ostvarenje Nedeljka Kovačića „Vera“, inspirisano uzbudljivom istinitom pričom o višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata. Špijunski triler s elementima melodrame inspirisan istinitom pričom o srpskoj Mata Hari – Veri Pešić (1919—1944), špijunki iz vremena Drugog svetskog rata. Ovo je priča o mladoj ženi koja je, ne samo u raljama ratne špijunske mreže, već i patrijarhalnog društva na Balkanu, prepunog moćnih, arogantnih muškaraca s kojima se ona hrabro i drsko nosi. Jovana Stojiljković i Petar Zekavica oživeli su Veru Pešić i Karla Krausa, visokorangiranog nemačkog obaveštajca u Kraljevini Jugoslaviji sa kojim je Vera bila u poslovnoj, ali i emotivnoj vezi.

„Heroji radničke klase“ reditelja Miloša Pušića zatvoriće ovogodičnje izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala. Film je premijerno prikazan na Berlinalu a domaću premijeru imao je na 50. FEST-u i osvojio je više nagrada na međunarodnim festivalima tokom protekle godine. Prema sinopsisu filma, Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, borba za radnička prava postaje borba za život i smrt, a Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani. Pored Jasne Đuričić, u “Herojima radničke klase” glume: Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić i drugi.

Dečiji program i ove godine ima posebno mesto da festivalu a najmlađa publika će imati jedinstvenu priliku da uživa u istaknutim evropskim animiranim filmovima, sinhronizovanim ili titlovanim na srpski jezik. Biće prikazani filmovi: „Vinski, nevidljivi super klinac“, „Mala banda“ i „Faraon, divljak i princeza“.

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival organizuje Evropski kulturni forum u saradnji sa Domom kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Nakon sedam uspešnih i posećenih izdanja KMMFF nastavlja da radi na podizanju kulturne svesti i jačanju kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu. Cena ulaznica za filmove na Festivalu je simbolična – 200 dinara za sve 2D projekcije.

Ćutanje je zlato
  • Save
Previous post Dodelom nagrada zatvoren 2. Međunarodni festival nemog filma „Ćutanje je zlato“
Film Stric
  • Save
Next post Selekcije Hrabri Balkan, Bande à part i Sirovo na 28. FAF-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap