Advertisement Section

Od filmskih portreta Sesarije Evore, Džonija Depa i princeze Dajane do razotkrivanja tajni Holivuda i inovativnih izraza u domaćem dokumentarnom filmu. Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani.

DOK festival nastao je sa idejom da publici ponudi najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma. Program festivala čine pažljivo selektovani filmovi po meri gledalaca koji se premijerno prikazuju u Srbiji.

Umetnički direktor festivala Igor Toholj je povodom novog izdanja DOK-a rekao: „Peto izdanje festivala, kao prvog u kalendarskoj godini, u glavnom programu predstavlja nešto svedeniji, ali fokusiraniji program s obzirom na teme i autorske ideje. Po običaju, tu je nekoliko filmskih portreta značajnih stvaralaca iz različitih umetničkih disciplina, kao što su Cesaria Evora, ili Johnny Depp: King of Cult, kao i biografski film Princess: Diana, a dva filma nam razotkrivaju neke od tajni Holivuda – otvorenu seksploataciju i mizoginiju u Body Parts i skrivenu ulogu CIA u produkciji nekih od najvećih hitova fabrike snova u Theaters of War“.

„Po četvrti put publici predstavljamo selekciju debitantskih filmova Enter Dok, u okviru koje posebno značajnim smatramo premijeru vizuelno inovativnog introspektivnog dokumentarnog eseja Mavena Andrije Lekića, Language of the birds Erika Biloa, film koji antropocentričnost suprotstavlja svetu ptica, opservacioni film Autoportret koji manipuliše materijalom sa kamera za nadzor širom planete, kao i turski film Koudelka: Crossing The Same River, čiji protagonista je jedan od najvećih fotografa današnjice. U okviru ovog programa biće prikazan i veoma duhovit, generacijski film o seksualnom sazrevanju My friend Tommy, mladog kanadskog autora našeg porekla Nema Stankovića. Specijalna projekcija na festivalu biće posvećena jednom od bisera neme epohe, filmu Istorija građanskog rata, velikana Dzige Vertova“, istakao je Toholj.

Program Enter Dok je takmičarska selekcija festivala. U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

olga dimitrijevic
  • Save
Previous post Velika podrška filmu „Narodna drama” Mirjane Karanović
Da li ste videli ovu zenu
  • Save
Next post „Da li ste videli ovu ženu?“ osvojio nagradu kritike u Ženevi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap