Advertisement Section

Ostvarenje „Da li ste videli ovu ženu?“ Matije Gluščevića i Dušana Zorića osvojio je nagradu kritike na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma Black Movie u Ženevi, što je ujedno i glavna nagrada festivala.

Black Movie festival nastao je početkom devedesetih godina s ciljem da evropskoj publici predstavi filmove nastale u Africi. Festival je tokom godina širio horizonte i danas prikazuje veoma živu i vibrantnu kinematografiju iz celog sveta često zanemarenu od strane komercijalnih i velikih festivala.

Glavnu nagradu festivala dodeluje žiri filmske kritike i grad Ženeva za izuzetna i odvažna filmska ostvarenja koja odlikuje iskrenost, autorska hrabrost i velika kinematografska vrednost.

Povodom nagrade u Ženevi reditelji filma su izjavili: „Veoma smo srećni zbog ove važne nagrade koju smo osvojili u Ženevi. Nismo mogli bolje da zamislimo početak ove godine. Imali smo priliku da posetimo Ženevu i festival i proveli smo sjajno vreme tamo.“

Podsećamo da će specijalna projekcija filma „Da li ste videli ovu ženu?“ biti održana u nedelju, 5. februara u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) kada će sa ekipom filma biti održan razgovor. „Da li ste videli ovu ženu?“ u 2022. godini privukao je veliku pažnju publike i filmske kritike.

Film je osvojio Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“ na 28. Festivalu autorskog filma (FAF), a autorima je pripala i nagrada za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku (Tajland).

Svetska premijera održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji na kojem je Olga Košarić, montažerka ovog ostvarenja dobila specijalnu priznanje u kategoriji umetnika do 40 godina.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože.

Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

One thought on “„Da li ste videli ovu ženu?“ osvojio nagradu kritike u Ženevi

Comments are closed.

dok festival 2023
  • Save
Previous post Peti međunarodni festival dokumentarnog filma DOK #5 od 2. do 5. februara
Pazi vazduh
  • Save
Next post „Pazi, vazduh!” premijera filma o zagađenju vazduha
Share via
Copy link
Powered by Social Snap