Advertisement Section

„Da li ste videli ovu ženu?“ film Matije Gluščevića i Dušana Zorića osvojio je nagradu za najbolju režiju na upravo završenom 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku (Tajland).

„Zbog svoje hrabrosti da upotrebi nenarativni način prikazivanja unutrašnjeg i fizičkog putovanja žene kroz jednu od najsnažnijih glumačkih izvedbi ove godine, beskompromisan u svojim nezaboravnim slikama, u zadivljujućem vizionarskom debiju, nagrada za najbolju režiju zasluženo ide srpskom filmu Da li ste videli ovu ženu?,“ navedeno je u obrazloženju žirija koji su činili Edvinas Puksta, Bianca Balbuena, Mai Meksawan i Anucha Boonyawatana.

Povodom nagrade koja im je uručena u Bangkoku Matija Gluščević i Dušan Zorić su izjavili: „Već dugo smo maštali o tome da posetimo Tajland, ali nismo mogli ni da sanjamo da će to biti sa našim filmom koji će pronaći publiku na drugom kraju sveta. Da budemo iskreni, iznenađeni smo nagradom s obzirom da je takmičarski program sastavljen od 20 filmova koji su bili uspešni na najznačajnijim svetskim festivalima“.

„Da li ste videli ovu ženu?“ trenutno se prikazuje u bioskopima u Beogradu i širom Srbije: Cineplexx Ušće, Dvorana Kulturnog centra Beograda, mts Dvorana, Tuckwood Cineplex, CineStar Novi Sad Big, Arena Cineplex Novi Sad, KC Gornji Milanovac i u Kulturnom centru Zrenjanina.

Svetska premijera filma održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji na kojem je Olga Košarić, montažerka ovog ostvarenja dobila specijalnu priznanje u kategoriji umetnika do 40 godina. Na nedavno završenom 28. Festivalu autorskog filma film je osvojio i Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i do sada su se publici predstavili svojim kratkim filmovima „Strano telo“ (2018) i „Loop“ (2017), koji su imali premijere u Veneciji i Lokarnu.

One thought on “„Da li ste videli ovu ženu?“ osvojio nagradu za najbolju režiju u Bangkoku

Comments are closed.

  • Save
Previous post Počelo Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Predrag Azdejković, Kristina Milosavljević, Nikola Spasić, foto Damir Dervišagić
  • Save
Next post Za kraj 14. Merlinka festivala dve nagrade za srpski film „Kristina”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap