Advertisement Section

U subotu, 10. decembra počelo je Zimsko izdanje, jedinstveni online događaj u organizaciji pet regionalnih filmskih manifestacija udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Filmskog festivala Herceg Novi, Festivala autorskog filma Beograd i Ljubljanskog filmskog festivala LIFFe.

Misija Zimskog izdanja je da nas, u vreme kad se sve više zadržavamo kod kuće ispred ekrana, podseti na nekoliko važnih filmova iz regiona koji su svoj festivalski i bioskopski život imali uoči ili za vreme pandemije i nisu dobili pažnju koju zaslužuju.

Od 10. do 18. decembra na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba Zimsko izdanje besplatno prikazuje četiri hvaljena ostvarenja: Ja sam Frenk slovenačkog reditelja Metoda Peveca, Asimetrija debitantski dugometražni film srpske rediteljke Maše Nešković, Otac srpskog reditelja Srdana Golubovića i Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske rediteljke s briselskom adresom Teone Strugar Mitevske.

Online projekcije pratiće razgovori s rediteljima i glumcima kroz koje će publika otkriti zanimljive detalje o filmovima i pobliže upoznati njihove autore. Metod Pevec će tako otkriti detalje o nastanku filma Ja sam Frenk, kao i razlozima zbog kojih je radnju smestio upravo u slovenački gradić Tržič, nekadašnji magnet za radnu snagu iz cele Jugoslavije, poznat po proizvodnji cipela i papira. Teona Strugar Mitevska u intervjuu između ostalog govori o tome kako je nakon čitanja novinskog članka nastao scenario za njen sad već slavan film o običnoj devojci s velikim idejama te zašto što su joj filmovi bolje prihvaćeni u svetu nego kod kuće.

Glumac Goran Bogdan, koji je za ulogu u filmu Otac bio nominovam za nagradu Evropske filmske akademije iznosi zanimljive pojedinosti o oblikovanju nekih od svojih najpoznatijih uloga, te kako je u vreme epidemije s filmom Otac najviše putovao od dnevnog boravka do kuhinje, a Maša Nešković otkriva kako je uspešno izbegla paniku koja često pogađa debitante i kako je pronašla idealne glavne glumce za svoj prvenac, filmsku studiju intime Asimetrija.

Program Zimskog izdanja besplatan je i dostupan publici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Crne Gore, uz prethodnu registraciju. 

Na platform  ondemand.kinomeetingpoint.ba  potrebno je kreirati nalog koristeći opciju Create Account (u gornjem desnom uglu) i uneti osnovne podatke u ponuđena polja. Nakon otvaranja naloga moći ćete da vidite sadržaj koji vam je dostupan, u zavisnosti od zemlje iz koje pristupate platformi. Nakon odabira filma potrebno je kliknuti i potvrditi opciju Rent. Film koji ste “iznajmili” možete pronaći u sekciji My Library. Nakon što klikom na Play prvi put pokrenete film moći ćete ga gledati neograničen broj puta u roku od 48 sati.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.

izlozba
  • Save
Previous post Izložbom „Skladište alternative 1982-2022” otvoren Alternativ film i video festival
  • Save
Next post „Da li ste videli ovu ženu?“ osvojio nagradu za najbolju režiju u Bangkoku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap