Advertisement Section

Američka premijera filma „Da li ste videli ovu ženu“ autora Matije Gluščevića i Dušana Zorića održana je na prestižnom festivalu New Directors/New Films u Njujorku. Srpsko ostvarenje prikazano je u Muzeju moderne umetnosti MoMA i u prostoru Walter Reade Theater (Lincoln Center).

Premijeri filma prisustvovali su Marina Abramović i oskarovac Čarli Kaufman (Charlie Kaufman) scenarista filmova Being John Malkovich, Eternal Sunshine of the Spotless Mind i I’m Thinking of Ending Things.

Nastao kao zajednički projekat muzeja MoMA i Filmskog udruženja Lincoln centra, festival New Directors/New Films nastao je sa idejom da prikaže filmove autora u usponu, a svoja debitantska ostvarenja u Njujorku su tokom godina prikazivali Pedro Almodovar, Spajk Li, Giljermo del Toro, Luka Gvadanjino, Vong Kar-vaj, Mihael Haneke, Agnješka Holand i drugi.

Autori filma su nakon projekcija svog filma u Njujorku izjavili: „Uvek smo mislili da neko kome naš film nije smešan ne može na pravi način da ga doživi – na projekciji u MoMA po prvi put smo čuli da publika reaguje na neke stvari i detalje u filmu koji su i nama bili smešni dok smo ih pravili. Hvala njujorškoj publici na „lošem“ ukusu!“

Čarna Vučinić, producentkinja filma je uoči američke premijere rekla da je velika čast što se jedan srpski film našao u izboru najboljih debitantskih ostvarenja iz celog sveta. “Ovo je veoma značajno dostignuće za celokupnu domaću kinematografiju, a očekujemo da će otvoriti vrata i za dalju distribuciju filma u Americi,” naglasila je producentkinja.

Razgovori posle projekcije filmova u Njujorku su organizovani u saradnji sa udruženjem Kontakt – Udruženje za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti u BiH.

Narcisa Cvitanović, direktorka udruženja je povodom saradnje istakla: „Zadovoljstvo nam je što smo ostvarili saradnju sa mladim umjetnicima iz Srbije koji se kroz svoj rad bave bitnim temama kao što je status žene u savremenom društvu u kojem i dalje dominira patrijarhat. Sigurna sam da ovaj film nikoga ne ostavlja ravnodušnim i divno je što će publika širom svijeta imati priliku da se upozna sa radom ovih talentovanih mladih ljudi koji su glasni zagovarači promjena u našim društvima“.

Svetska premijera filma „Da li ste videli ovu ženu“ održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji. Film je do sada prikazan na nekoliko festivala u svetu i dobitnik je nagrade za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku i nagrade Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“ na 28. Festivalu autorskog filma.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

LegendArni
  • Save
Previous post Arnold Švarceneger u fokusu na Austrijskom filmskom festivalu
ivanica
  • Save
Next post Srpska premijera filma „Na kraju puta” Ivane Todorović na Beldocsu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap