Advertisement Section

Srpska premijera dokumentarnog filma „Na kraju puta” rediteljke Ivane Todorović biće održana u četvrtak, 11. maja u 19.30, u  Domu omladine Beograda u okviru selekcije Domaći takmičarski film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

Ovo ostvarenje prati dvoje protagonista, Željka i Viki, koji su svoje živote posvetili obezbeđivanju mirnog i dostojanstvenog kraja za konje na samrti. Na malom imanju kod Lapova, oni žrtvuju sve što imaju kako bi osigurali da ova zaboravljena bića dobiju saosećanje i empatiju koje zaslužuju.

Rediteljka Ivana Todorović o svom filmu je rekla: „Kada se dođe do tačke u kojoj nisu od koristi za ljude, konji, divne i moćne životinje, imaju istu sudbinu kao i ljudi. Ako nemamo nikoga da se brine o nama, budemo ostavljeni da umremo sami. Željko i Viki su na svom malom imanju sačuvali konje koje su drugi ljudi odbacili, jer im više nisu od koristi ni za rad ni za trke, i koji bi završili u klanici. U ovom azilu oni su kreirali sigurno mesto za konje, da provedu svoje poslednje dane. Premda sa stalnim teretom svakodnevne borbe kako da obezbede novac, oni nastavljaju da pružaju nesebičnu ljubav ovim konjima. Zbog toga sam odlučula da napravim ovaj film – kako bih širila ljubav i brigu koju Željko i Viki pružaju konjima. Nadam se da će ovaj film preneti poruku o empatiji za sva živa bića”.

Ekipu filma čine: Ivana Todorović (režija i produkcija), Marija Jelušić (montaža), Milan Vlaški (kamera), Douglas Oppedahl (ton), Boris Mijatović (muzika), Milan Mihajlović (dizajn zvuka), Jovana Radovanović (kolor filma), Isidora Nikolić i Miloš Deskoković (špica), Marta Cvetković (prevod), Kathleen McInnis (marketing producent), Milina Trišić i Jesper Osmund (supervizori montaže), Ljubinka Stojanović, Audrius Stonys i Melina Pota Koljević (supervizori dramaturgije). Film je nastao pod okriljem Blok Film produkcije, uz podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Film „Na kraju puta” je do sada prikazan na internacionalnim festivalima u Oregonu (Oregon Documentary Film Festival) gde je dobio nagradu za najbolji internacionalni film, Palm Springsu (Palm Springs International ShortFest, American Documentary and Animation Film Festival), Njuport Biču (NewPort Beach International Film Festival), i Finiksu (Phoenix Film Festival) u SAD, na Nepal International Film Festivalu, Dokufestu u Prizrenu i Makedox festivalu u Skopju. Film će biti prikazan i na Doc Edge festivalu u Oklandu na Novom Zelandu, u junu.

Ivana Todorović je rediteljka kratkih socijalno-angažovanih filmova koje je snimala u Beogradu i Njujorku. Fokus njenih filmova je istrazivanje  traume i oporavak kroz rad empatije. Njen najnoviji dokumentarni film „Na kraju puta“ (2022, Srbija)  je imao svetsku premijeru na Palm Spings International ShortFestu u Kaliforniji i osvojio je nagradu za najbolji internacionalni film na Oregon Documentary Film Festivalu. 

Igrani film „Kada sam kod Kuće” (Beograd, 2020) je osvojio mnogo nagrada širom sveta i prikazan je na izložbi „The Principle of Migration” u galeriji The New York Foundation for the Arts u Njujorku. Njeni dokumentarni filmovi „Ademovo ostrvo”, „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka”, „A Harlem Mother”, „Rapresent” i „Svakodnevica romske dece u Bloku 71” su prikazani na više od 200 međunarodnih filmskih festivala, između ostalih u Berlinu (u takmičarskom programu Berlinale Shorts), Roterdamu, Sarajevu.  Filmovi su osvojili više od 40 nagrada, prikazivani su u Anthology Film Archives u Njujorku, Cultura de Contemporiana de Barcelona i nalaze se u video biblioteci The New York Times and Aeon. 

Ivana Todorović trenutno radi na dokumentarnom filmu „Žene u Narodnom Frontu“ i  scenariju novog kratkog igranog filma „Prvi put kada sam videla noć”.

One thought on “Srpska premijera filma „Na kraju puta” Ivane Todorović na Beldocsu

Comments are closed.

Ekipa filma Da li ste videli ovu ženu i Marina Abramović
  • Save
Previous post Srpski film dočekan ovacijama u Muzeju MoMA u Njujorku
lisica
  • Save
Next post Reditelj Adrijan Goiginger otvara Austrijski filmski festival 2023
Share via
Copy link
Powered by Social Snap