Advertisement Section

Austrijski filmski festival 2023 biće svečano otvoren 21. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 19 časova. Festival će otvoriti projekcija filma „Iznad sveta” reditelja Adrijana Goigingera, koji će se prisutnima obratiti na otvaranju i potom učestvovati u Q&A razgovoru nakon projekcije. Adrijan Goiginger će održati i masterclass na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u subotu, 22. aprila.

Na dan svečanog otvaranja, tokom prepodneva u Jugoslovenskoj Kinoteci 21. aprila, održaće se okupljanje predstavnika srpske i austrijske filmske industrije radi razmene ideja i planiranja zajedničkih projekata.

Dan ranije, u četvrtak, 20. Aprila u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) održaće se i promocija publikacije „LegendArni” sačinjena od eseja srpskih sineasta pisanih povodom retrospektive filmova sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi, nakon čega u 19 časova ovaj program otvara projekcija filma „Konan Varvarin” reditelja Džona Milijusa.

Podsećamo, u selekciji „Otkriveni – filmovi novog vremena” od 20. do 25. aprila očekuje nas izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: “Iznad sveta” i „Lisica” reditelja Adrijana Goigingera (Adrian Goiginger), „Korset” rediteljke Mari Krojcer (Marie Kreutzer), „Alma & Oskar”  Ditera Bernera (Dieter Bernera), „Narcis i Zlatousti” i „Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog (Stefana Ruzowitzky), kao i ostvarenje „Vera” koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel (Tizza Covi, Rainer Frimmel).

U selekciji „LegendArni – filmovi za sva vremena”, publika će moći da pogleda pet filmskih klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi: „Konan Varvarin“ Džona Milijusa (1982), „Terminator I“ Džejmsa Kamerona (1984), „Predator“ Džona MekTirnana (1987), „Totalni opoziv“ Pola Verhovena (1990) i „Istinite laži“ (1994) Džejmsa Kamerona.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj i profesor Milutin Petrović. Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz pojedine projekcije i u drugim gradovima.

 

ivanica
  • Save
Previous post Srpska premijera filma „Na kraju puta” Ivane Todorović na Beldocsu
kajmak
  • Save
Next post „Kajmak“ Milča Mančevskog od 27. aprila u bioskopima širom Srbije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap