Advertisement Section

Novi film Milča Mančevskog „Kajmak“ počinje od 27. aprila svoju redovnu bioskopsku distribuciju u bioskopima u Beogradu i širom Srbije.

Dobitnik Zlatnog lava i nominovani za Oskara Milčo Mančevski bioskopskoj publici se vraća s još jednim filmom kojim provocira i šokira. Projekcije filma „Kajmak“ biće održane u Dvorani Kulturnog centra Beograda, kao i u bioskopima Cineplexx Ušće, Cineplexx Promenada u Novom Sadu, Cineplexx BIG Kragujevac, Cineplexx Niš, u bioskopu KVart u Kraljevu i bioskopu „Kruševac“. Publika će ovo ostvarenje imati priliku uskoro da pogleda i u drugim gradovima Srbije i regiona.

Milčo Mančevski reditelj filma je o „Kajmaku“ rekao da je u pitanju jedna bezobrazna priča o bogatima i siromašnima, i naglasio: „Znajući da je svaki film politički film, htео sam da ispričam ljubavnu priču za odrasle. Život je prebogat, prepun mogućnosti, ljudi vole na previše različitih načina da bismo prihvatili licemernu bajku o momku koji je upoznao devojku, momku koji je izgubio devojku, momku koji je dobio devojku, a zatim su živeli srećno do kraja života (u misionarskom položaju). Ko odlučuje šta je ispravno, a što pogrešno? Što je normalno? Je li to društvo, porodica, pojedinac? „Progresivni“ Zapad ili „primitivni“ Istok?”

„Kajmak“ priča priču dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Film je smešten u moderno Skoplje i to na mestu gde se nova staklena zgrada izdigla pored male, trošne kuće i na taj način besramno približila dva različita sveta. U novoj zgradi živi bogati bračni par bez dece koji smisle (i plate) svoj način da prošire porodicu. U staroj, malenoj kući, živi drugi bračni par, naizgled bez ljubavi. I jedne i druge put vodi do treće osobe.

Izvanrednu glumačku podelu čine Sara Klimoska (dobitnica nagrade Evropska zvezda u usponu u Berlinu 2021), Kamka Točinovski, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska, Ana Stojanovska, Filip Trajković. Publika ovogodišnjeg 51. FEST-a je prepoznala lepotu njihove igre i nagradila ih je dirljivo izuzetno dugim aplauzom.

Svetska premijera filma održana je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju. Na premijeri u Makedoniji film je dočekan ovacijama i imao rekordno prikazivanje u 30 gradova. Film će tokom 2023. godine biti prikazan u 40 zemalja.

Milčo Mančevski režirao je sedam igranih filmova (Pre kiše, Prašina, Senke, Majke, Bikini Moon, Vrba i Kajmak), 50 kratkih filmova i epizodu serije Žica. Osvojio je preko 50 međunarodnih nagrada (Zlatni lav u Veneciji, nominacija za Oscara, Independent Spirit, FIPRESCI, Srebrna palma u Valenciji, Raindance…). New York Times uvrstio je „Pre kiše“ na listu 1000 najboljih filmova ikada snimljenih. Časopis Rolling Stone uvrstio je njegov spot za Arrested Development’s Tennessee na listu 100 najboljih muzičkih videa svih vremena. Njegovi filmovi su deo nastavnog plana i programa na brojnim univerzitetima. Uz svoj rediteljski rad, objavljivao je i prozu, eseje, kao i tri knjige fotografija.

Distributer novog ostvarenja Milča Mančevskog je VANS film poznat po produkciji i distribuciji filmova Tango Argentino, Bolje od bekstva, Vizantijsko plavo, Bure Baruta, Božićna pesma, Bumerang, Lavirint, Profesionalac, Nije kraj, 72 dana… Istovremeno, kao distributer domaćih filmova (Original falsifikata, Bulevar revolucije, Ni na nebu ni na zemlji, Spasitelj, Balkanska pravila, Tito i ja, Mi nismo anđeli, Underground, Tuđa Amerika, Belo odelo, Nebeska udica, Nataša, TT Sindrom…) VANS je u velikoj meri doprineo proboju ovih filmova na domaće i strano tržište, a takođe je bio i ekskluzivni distributer kompanija: Paramount, Universal, United Artist, DreamWorks, MGM i mnogih drugih.

lisica
  • Save
Previous post Reditelj Adrijan Goiginger otvara Austrijski filmski festival 2023
Adrijan Goiginger, foto Aleksandar Anđić
  • Save
Next post Adrijan Goiginger otvorio festival austrijskog filma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap