Advertisement Section

Na otvaranju su se publici obratili Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, Milutin Petrović, selektor festivala, i reditelj Adrijan Goiginger, počasni gost festivala.  

Ivan Aranđelović je u svom uvodnom obraćanju istakao: „Zahvaljujem se Austrijskom kulturnom forumu što već godinama istrajavamo u nadi da vam svake godine prikazujemo najnovija dela austrijske produkcije, koja su iz godine u godinu sve bolja”. 

Adrijan Fajks je na otvaranju festivala rekao: „Ove godine smo sa selektorom Milutinom Petrovićem pripremili poseban i izuzetno raznovrstan program. Veoma sam srećan što je Milutin Petrović uneo jasni estetski rukopis, koji je i meni otvorio novi pogled na austrijsku kinematografiju. Pogledajte program – svi filmovi su vredni pažnje”. 

Milutin Petrović je u svom obraćanju naglasio: „Zahvaljujem se Austrijskom kulturnom forumu što mi je dao potpunu slobodu da, od dvadesetak filmova koje sam pogledao, izaberem ove filmove koje vi sada imate priliku da pogledate. To što sam njih izabrao ne znači da su bolji od drugih filmova, već da naprosto ja mislim da će se beogradskoj publici ti filmovi najviše dopasti, i da bi bilo zanimljivo da ih pogledaju”. 

Adrijan Goiginger je prisutnoj publici i organizatorima rekao: „Veoma sam srećan što sam ovde i velika mi je čast. Hvala vam na mogućnosti da prikažem svoj film i otvorim festival”. 

Filmski program festivala u selekciji „Otkriveni – filmovi novog vremena” otvorila je projekcija filma „Iznad sveta” reditelja Adrijana Goigingera, koji je učestvovao i u Q&A razgovoru nakon projekcije. Adrijan Goiginger će održati i masterklas na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u subotu, 22. aprila. 

U selekciji „Otkriveni – filmovi novog vremena” do 25. aprila očekuje nas izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: „ Iznad sveta” i „ Lisica” reditelja Adrijana Goigingera (Adrian Goiginger), „Korset” rediteljke Mari Krojcer (Marie Kreutzer), „Alma & Oskar” Ditera Bernera (Dieter Bernera), „Narcis i Zlatousti” i „Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog (Stefana Ruzowitzky), kao i ostvarenje „Vera” koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel (Tizza Covi, Rainer Frimmel). 

U selekciji „ LegendArni – filmovi za sva vremena”, na repertoaru je pet filmskih klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi: „Konan Varvarin“ Džona Milijusa (1982), „Terminator I“ Džejmsa Kamerona (1984), „Predator“ Džona MekTirnana (1987), „Totalni opoziv“ Pola Verhovena (1990) i „Istinite laži“ (1994) Džejmsa Kamerona. 

Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz pojedine projekcije i u drugim gradovima.  

kajmak
  • Save
Previous post „Kajmak“ Milča Mančevskog od 27. aprila u bioskopima širom Srbije
srecan bozic yiwu
  • Save
Next post Festival srpskog filma na 13 univerziteta u Kini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap