Advertisement Section

18. Filmski festival Slobodna zona zvanično je počeo u četvrtak uveče u mts Dvorani, kada ga je svečano proglasio otvorenim hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić, jedna od zvezda filma „Trougao tuge”, prikazanog na otvaranju.

„Jako sam radostan što sam večeras ovdje i što mogu podijeliti sa vama trenutke gledanja filma koji smo zamislili kao jednu gorko-slatku satiru koja grize ovu sadašnjost na onim mjestima na kojima boli. Ponosan sam da mi je pripala čast da izgovorim da je festival počeo i da je otvoren”, izjavio je Burić pred rasprodatom salom mts Dvorane.

Direktor festivala i jedan od selektora, Rajko Petrović, istakao je da ovogodišnji program broji više od 70 igranih i dokumentarnih filmova. „Ovo je možda najbolja selekcija koju smo do sada uradili i lepo je što se to poklopilo sa punoletstvom festivala”, rekao je Petrović.

On je podsetio da će se prateći program Kompas Slobodne zone – koji podstiče debatu o temama pokrenutim u pojedinim ostvarenjima – ove godine održati u Novom Sadu. Petrović je posebno pozdravio Oliveru Ranđić, koleginicu koja je godinama radila kao koordinator festivala i pomogla da festival poraste, i poželeo joj brz oporavak.

Ivan Bakrač, selektor Regionalnog takmičarskog programa Horizonti Balkana, pozdravio je „fenomenalne goste, autore sa Balkana i iz čitave Evrope koji su došli da učestvuju u razgovorima sa publikom posle svojih projekcija”.

Branka Pavlović, selektorka Međunarodne takmičarske selekcije, Ženske linije i Selekcije 14+ citirala je stihove muzičarke Betine Vegner, zvezde dokumentarca Betina, iz pesme „Ovih 10 zapovesti oružje su moje”:

Stoj uspravno dok svi drugi sede 

Budi vetar dok se drugi znoje 


Budi glasna dok svi drugi ćuti 

Pokaži se dok se drugi kriju 

Ne pretvaraj se nikad da si neko drugi 

Kada te povrede nikada ne plači 

Nadaj se i kad voda je do grla 

U blagostanje se nikad ne utopi 

Uvek svakom kaži kako stvari stoje 

Sa slabijim uvek solidarna budi! 

Nisam ih prekršila nikad osim jedne – ponekad ja ipak plačem kada me povrede 

Budite slobodni uprkos svemu – poručila je Branka. 


18. Slobodna zona biće održana do 8. novembra u bioskopima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca a za publiku iz cele Srbije na platformi KinoKauch deo filmova biće dostupan od 9. do 23. novembra.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

One thought on “Počela 18. Slobodna zona – Budite slobodni, uprkos svemu!

Comments are closed.

Duhovi ostrva
  • Save
Previous post Film „Duhovi ostrva“ sa Kolinom Farelom otvara 28. FAF
Slobodna zona
  • Save
Next post Zatvaranje 18. Slobodne zone uz karaoke žurku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap