Advertisement Section
Izvor: Filmske Radosti | Beta

Bruno Ganc, jedan od ključnih glumaca evropske kinematografije koji je svetsku slavu najpre postigao u ulozi u filmu „Nebo nad Berlinom” i ulogom Adolfa Hitlera u ostvarenju „Hitler, poslednji dani” preminuo je danas u 77. godina u rodnoj Švajcarskoj.

„Ganc nas je napustio rano jutros”, rekla je Frans presu njegov agent Patrisia Baumbauer potvrdjući raniju vest u listu Frankfurter algemajne cajtung u kojoj se navodi da je slavni glumac preminuo od posledica raka.

Ganz, rodjen u Cirihu, smatra se jednim od najvećih posleratnih glumaca nemačkog govornog područja.

Jedna od njegovih najznačajnijih uloga je lik andjela Damijela u kultnom filmu „Nebo nad Berlinom” reditelja Vima Vendersa iz 1987. godine. Film je dobio „Zlatnu palmu” za režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Gancova uloga Hitlera u filmu „Hitler, poslednji dani” iz 2004. godine ostavila je snažan utisak na publiku i to je jedan od prvih nemačkih filmova koji je posvećen nacističkom vodji.

Glumac je jednom prilikom rekao da mu je bilo teško da udje u lik Hitlera i da je morao da „izgradi gvozdeni zid” oko svog uma kako bi distancirao od lika diktatora jer je govorio da van snimanja ne želi da „provodi dane s njim”.

Ganc, koji se u Nemačku preselio 60-ih godina, glumio je u pozorištu. Njegova najzapaženija uloga je Geteov Faust u predstavi Petera Štajna. Komad traje 13 sati.

Osvojio je posebno priznanje Iflandski prsten, koji se predaje glumcu koji se smatra najboljim pozorišnim i filmskim glumcem nemačkog govornog područja. On je bio nosilac i čuvar tog prstena od 1996.

Ganc je glumio je u filmova Vima Vendersa, Petera Handkea, Ridlija Skota, Frensisa Forda Kopole, a poslednja uloga mu je 2018. godine u filmu Larsa Von Trira „The House That Jack Built”.

Savovi
  • Save
Previous post Još jedna nagrada za film „Šavovi” u Berlinu
Pirane
  • Save
Next post Laureat filmskog festivala u Berlinu, italijanski film „Pirane“ uskoro u bioskopima u Srbiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap