Advertisement Section

Srpski porojekat je podržan na upravo okončanom konkursu Estonskog filmskog instituta i odobrena su mu novčana sredstva u iznosvu od 50.000 evra, a u okviru konkursa za Sufinansiranje manjinskih koprodukcija.  U svom obrazloženju, estonska komisija opisala je ovaj debi kao „odvažan eksperimentalni film o medisjkim manipulacijama“.

U obrazloženju takođe piše: „Središnji sukob u Instru Mentalu proizlazi iz kontradikcije između objektivne i subjektivne stvarnosti u kojoj je istina nejasna i iskrivljena, gde nijedno gledište nije pouzdano i gde vlada paranoja. Iako je priča nadrealna i epizodična, te komunicira uglavnom vizualnim sredstvima i minimalnim dijalogom, tema je jasna, a stil koherentan i ujednačen. I što je najvažnije – pogledi, uverenja i poruka autora su jasni i sveprisutni.“

Postojeći sinopsis filma otkriva sledeće: Dragan Petrović, urednik tabloida „Instrumental“, od nadređenog dobija novu metu – svog ekscentričnog komšiju Borisa. Dragan odmah, rutinski, kreira seriju lažnih vesti: dnevni list cirkuliše Srbijom i širi panične špijunsko-terorističke zavere i optužuje Borisa da je glavni zaverenik. Iznenada, jedna od Petrovićevih nasumičnih laži neobično se obistini a zatim, putem medija širom Sveta, plasira kao „činjenica“. Korak po korak, Petrović gubi sposobnost da razgraniči stvarnost od fikcije koju fabrikuje njegov medijski konglomerat i on kao njihov sluga.

Srpski producent filma „Instru Mental“ je mlada producentska kuća „Nulta tačka“ koju predvodi Ramona Plazinić, a estonski koproducent Veli Rajasar (Münchhausen Productions) već je sarađivao sa Deanom Radovanovićem na četrdesetominutnom filmu „Fišermanovo pevanje“ (2019).  Radovanović je do sada najpoznatiji po  svojim kratkim filmovima „Ako ikada jedne noći bilo kad“ (2012) i „Paradigma“ (2015).

Radovanović je o svoj projektu u rediteljskoj eksplikaciji opisao na seldeći način: „Danas je jasnije više nego ikad da je istina koncept koji se stvara u korist koncentrisanih struktura moći, stoji u rediteljskoj eksplikaciji, da političko-medijski kompleks neprestano vrši subverziju te istine, i da je paranoja naspram ovakvog sistema laži i obmana više nego opravdana. Međutim, ta paranoja je takođe opasna i zarazna, ona otvara nepregledni vrtlog sumnja i zabluda, nesigurnosti povodom sveta oko sebe i samoga sebe, te je pojedinac prezatrpan kontradiktornostima i bačen niz svojevrsni ambis modernog doba. Instru mental je upravo film o životu u fabrikovanoj realnosti, film koji neprestano menja brzine dok jurca niz sunovrat zabluda i varljive percepcije, pod okom paranoične Kamere koja izvrće i instruira um, kako likova u filmu, tako i svoje publike.“

Planirano je da „Instru Mental“ bude srpsko-hrvatsko-estonsko-portugalska koprodukcija, a ovo je, treba istaći, ujedno i prvi slučaj koprodukcije između Srbije i Estonije.

Żiri festa
  • Save
Previous post Žiri Glavnog takmičarskog programa 48. FEST-a
ivana grozna
  • Save
Next post Četvrtinu filmova na FEST-u režirale su žene
Share via
Copy link
Powered by Social Snap