Advertisement Section

Kapitalistička satira „Trougao tuge“ (Triangle of Sadness) donela je švedskom reditelju Rubenu Estlundu drugu „Zlatnu palmu“ na 75. Kanskom festivalu. Autor (takođe nagrađivanih) filmova „Turista“, „Play“ i „Skver“ ovoga puta je snimio oštru i direktnu kritiku kapitalističkog društva o krahu zapadne civilizacije.

Glavni junaci, manekeni Karl (Haris Dikinson) i Jaja (Šarlbi Din), kao uspešni influenseri, bivaju pozvani na luksuzno krstarenje sa super bogatim putnicima, među kojima su ruski oligarh (Zlatko Burić) i britanski trgovci oružjem (Amanda Voker i Oliver Ford Dejvis), a domaćin im je kapetan Tomas Smit (Vudi Harelson), alkoholičar i marksista.

Na prvi pogled, sve je vrlo instragramično, ali, nadolazi oluja, na svečanoj večeri putnicima pozli, a krstarenje se završava katastrofalno. Preživela grupa milijardera, par manekena i jedna čistačica bivaju nasukani na napušteno ostrvo. Budući da je spremačica jedina koja zna da ulovi ribu, hijerarhija odjednom biva preokrenuta naglavačke.

 „Trougao tuge” je termin iz estetske i kozmetičke industrije a odnosi se na prostor između obrva.

„Na švedskom mi to zovemo ‘bora patnje’ jer ukazuje da vas život baš i nije mazio. Naslov filma govori i o opsesiji našeg doba izgledom, dok unutrašnje blagostanje i lepota ostaju u drugom planu“ – kaže Ruben Estlund.

Film će 3. novembra biti prikazan i na otvaranju 18. Slobodne zone u Nišu (19, Cineplexx) i Novom Sadu (19.30, Arena Cineplex), dok je u Kragujevcu na repertoaru 6. novembra (20, Cineplexx BIG).

Ulaznice za drugu beogradsku projekciju 3. 11. u 21 sat u prodaji su na biletarnici mts Dvorane i online preko Ticket.rs, po ceni od 750 dinara.

Ulaznice za Novi Sad, Niš i Kragujevac, po ceni od 400, 300 i 250 RSD, mogu se kupiti na blagajnama pomenutih bioskopa ili onlajn, preko njihovih zvaničnih veb-stranica.  

Sem filma „Trougla tuge“, na 18. Slobodnoj zoni biće prikazano preko 60 dokumentarnih i igranih ostvarenja u 14 programskih celina.

I ove godine, deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji jer će platforma KinoKauch biti domaćin onlajn Slobodne zone od 9. do 23. novembra.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Vreme armagedona
  • Save
Previous post Za malce i filmske znalce, prateći programi Slobodne zone
mark reca
  • Save
Next post Otvorena retrospektiva filmova Marka Reće u Jugoslovenskoj kinoteci
Share via
Copy link
Powered by Social Snap