Advertisement Section

Povodom početka retrospektive, Mark Reća je o svojim filmovima rekao: „U njima posmatram sve ono što nas okružuje, a to je život. Kroz tu opservaciju, odnosno posmatranje svega što je u okruženju, stvaram svoj pogled i perspektivu. Taj lični pogled je mešavina fikcije i autobiografije. Svaki film mi je bitan zato što čini deo onoga što sam proživeo. Rastemo i razvijamo se uz filmove koje kreiramo.”

Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, na otvaranju retrospektive je rekao: „Prošle godine smo po prvi put imali priliku da u Beogradu organizujemo Dane katalonskog filma. Iako u jeku pandemije, ipak smo uspeli da napravimo izuzetnu manifestaciju, i da postavimo osnove da se ona ponovi ove godine, kada imamo priliku da ugostimo izuzetnog stvaraoca iz Katalonije, Marka Reću”.

Gospodin Rafael Rodríguez-Ponga, savetnik ambasade Španije u Beogradu, prisutnima se obratio rečima: „Zadovoljstvo je biti ovde, i srećni smo što ambasada Španije može da podrži ovaj projekat. Nadamo se da će postati tradicionalan”.

Susana Millet, koordinatorka za ples i film u Katalonskom institutu Ramon Llull, na otvaranju je rekla: „Hvala vam što ste došli, u ime Instituta Ramon Llull koji promoviše katalonski jezik, književnost i kulturu. Prošle godine smo vam prikazali reviju šest katalonskih filmova, a ove godine fokusiramo se na filmove koje je režirao Mark Reća”.

Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije u jugoistočnoj Evropi, o stvaralaštvu Marka Reće je rekao: „U Kataloniji imamo Mišelinove zvezde u 50 restorana, ali nemamo 50 režisera ovog kvaliteta. Nadamo se da će biti sve više režisera kao što je Mark Reća, i da ćemo moći da uživamo u ovakvim delima”.

Publika je nakon uvodnog govora prisustvovala projekciji Rećinog filma „Sloboda”, nakon čega je održan Q&A razgovor s rediteljem.

Rođen u Hospitalet de Ljobregatu (Barselona) 1970. godine, Mark Reća je reditelj, scenarista i producent sa deset dugometražnih filmova u svojoj karijeri. On je jedini reditelj koji je učestvovao sa filmovima na katalonskom jeziku u zvaničnoj selekciji na Filmskom festivalu u Kanu.

Njegov prvi dugometražni film „El Cielo Sube” (Nebo se diže) učestvovao je na međunarodnim festivalima u Lokarnu i Veneciji 1991. godine  gde je dobio jednoglasno priznanje kritike. Nakon što je prisustvovao projekciji filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Lokarnu, Manoel de Oliveira izjavio je da je film Marka Reće jedan od najlepših filmova koje je ikad gledao.  Njegovi kasniji filmovi bili su uvršteni u zvanični izbor glavnih međunarodnih festivala: Kan, Lokarno, Venecija, San Sebastijan, Toronto, Njujork, London, Buenos Aires, Valjadolid, Sićes, Hihon, i mnogih drugih, uz veliko priznanje kako od strane kritičara, tako i od publike.

Mark trenutno radi na tri dugometražna filma: „Divlja ruta” (Ruta Salvatge), „Kentauri noć”i i „Lucija i Zoran”. „Divlja ruta”, trenutno u postprodukciji, triler je snimljen na katalonskom i srpskom jeziku uz učešće Borisa Isakovića, Sergeja Trifunovića i Kemala Rizvanovića. Snimljen je u februaru ove godine u katalonskim Pirinejima.

Trougao tuge
  • Save
Previous post Rasprodate karte za otvaranje 18. Slobodne zone
Film Kruna
  • Save
Next post Počelo snimanje filma „Kruna”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap