Advertisement Section

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi U Ukrajini” reditelja Pjotra Pavlusa i Tomasa Volskog u poljsko-nemačkoj koprodukciji, Zimska priča” Karla Olsona (Švedska, Danska), Poslednji galeb” Tonislava Hristova (Bugarska, Finska), Mavena” Andrije Lekića (Srbija, Crna Gora), Nakon posla” Erika Gandinija (Švedska, Italija, Norveška) i Posle mosta” koji su režirali Rico i Marcia Toskano iz Italije.

Kao specijalna projekcija u ovoj selekciji, biće prikazan film Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča.

U skladu sa duhom vremena, u ovom programu dominiraju ratne, radnoeksploatatorske, postkapitalističke, posttranzicijske i teme povezane sa posledicama terorizma, kao sumorna rediteljska inspiracija. Razni stilski i vizuelni pristupi su zastupljeni i u ovogodišnjoj selekciji. Od opservacionih dokumentaraca (U UkrajiniZimska priča) koji iz fiksne pozicije kamere predstavljaju dva dijametralno udaljena pola evropske svakodnevice – ratni i mirnodopski, eseja o paradoksu savremene podele rada i introspektivnom, tragičnom doživljaju sveta (Nakon posla i Mavena), do egzistencijalističkih portreta sa različitim predznacima (Posle mosta, Poslednji galeb), svaki od navedenih filmova predstavlja malu inicijalnu kapislu za dublji promišljaj, samospoznaju i pokušaj razumevanja i tumačenja različitih aspekata i slojeva dramatičnosti našeg vremena”, istakao je selektor ovog programa Igor Toholj.

Selekcija Eco Dox predstaviće ostvarenja Posetioci” Veronike Liškove (Češka, Norveška, Slovačka), Nedelja, nedelja“ Laure Garsije Andreu (Španija, Litvanija), Planeta B” Pitera Van Eka Južni vetar” Maksima Bertua i Marka Požlepa (Slovenija, Francuska), „Putevi heroja“ Ane Konstantinović (Srbija), Mali i veliki” Želimira Gvardiola (Srbija) i Neustrašiva Afrin: Vreme poplave” Angelosa Ralisa (Grčka, Francuska, Nemačka).

Igor Toholj je selekciju filmova za program Eco Dox obrazložio rečima: Vetar u leđa radikalnom omladinskom ekološkom aktivizmu u jednoj od najrazvijenijih kapitalističkih društava daje angažovani Planeta B. Na programu su i dva filma sa vrlo aktuelnom rečnom tematikom: Južni vetar predstavlja esej, roud movie o istraživačkom podvigu savremenih argonauta u otkrivanju ekoloških i antropoloških aspekata gigantskog toka reke Misisipi, dok je nasuprot, Neustrašiva Afrin: Vreme poplave apokaliptična slika podivljale reke Bramaputre, koja poplavama apokaliptičnih razmera nepovratno menja i okolinu i život stanonvištva u njenom slivu. Nedelja, nedelja je iskren i duhovit portret individualnog odgajivača pomorandži iz Španije, uhvaćenog u ralje birokratske nomenklature EU, a Posetioci vizuelno rafinirana posveta socio-antropološkom eksperimentu u kome izolovani stanovnici najsevernijeg ostrvskog arhipelaga Evrope svedoče promenama u otapanju Permafrosta”.

Toholj je posebno istakao i domaće filmove u ovoj selekciji: Ove godine, u selekciji su i dva domaća dokumentarca, različitih perspektiva –Putevi heroja i Mali i veliki. Prvi, debitantski, ponesen je novim aktivističkim optimizmom junaka lokalnih zajednica nekoliko zemalja a drugi, delo autora antologijskih filmova domaće dokumentaristike, daje dramatičan, opominjući i pesimističan pogled na još uvek prisutne ekološke posledice NATO bombardovanja Srbije.”

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održaće se od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, dok bogat predfestivalski program počinje već prvog dana jula. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju očekuje se preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, a pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama knjiga, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja još jednom biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

usekovanje
  • Save
Previous post Glumica Milena Radulović otvarila 10. Bašta Fest
Miloš Radovanović, nagrada, foto Milena Arsenić
  • Save
Next post Završen 10. Bašta Fest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap