Advertisement Section
Header AD Image

Nagradu „Zlatna imaginacija” za najbolji film u celini dobilo je ostvarenje „Stoj na rukama” rediteljke Ovsane Šekojan iz Jermenije. U svom obrazloženju žiri je napisao da nagradu dodeljuje “za izvrsnost u svakom aspektu filmskog dela; bolnu, ali suptilnu, slojevito ispričanu priču, jedinstvenu atmosferu, sjajnu režiju, izvrsnu kameru i glumu“.

Nagrada „Zlatna interpretacija” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Milici Janevski za ulogu u filmu „U ramenima“ rediteljke Tare Gajović iz Srbije, „zbog neverovatne transformacije u sredovečnu ženu i majku kojoj je kafana druga kuća“. Žiri je dodelio nagradu za najbolju mušku ulogu glumcu Oskaru Petersenu za ulogu u filmu „Bergi” južnoafričkog reditelja Diana Vejsa, “za majstorski suptilno nijansiranje unutrašnje tenzije i borbe između ljudskosti u sebi i poštovanja zakona“.

Specijalne nagrade dodeljene su filmovima „Mama” Migela Azurmendija Gomeza (Španija), „za poseban pristup odnosu majke i sina koji na duhovit način prikazuje majčinsku ljubav i kad ta ljubav ide protiv života samoga“, kao i ostvarenju „Sahrana“ Šimuna Šituma (Hrvatska), „zbog pametnog, duhovitog i ironičnog prikaza karaktera balkanskog čoveka koji se očitava kroz opušten odnos prema smrti i suptilnog prikaza skrivenih emocija koje izbijaju uprkos odbrambenim mehanizmima“.

Glavni žiri festivala činili su Radivoje Raša Andrić, reditelj iz Srbije, Lana Barić, rediteljka, scenaristkinja i glumica iz Hrvatske, i Rikard Balada, glumac iz Španije.

Regionalnu nagradu „Zlatna vizualizacija” za najbolju kameru, koja se dodeljuje uz podršku rentala Cineplanet, dobio je Miloš Radovanović za film „U ramenima”.  O nagradi je odlučio Miloš Jaćimović, direktor fotografije iz Srbije, koji je svoj izbor obrazložio rečima: „Ovogodišnje, jubilarno, izdanje Bašta Festa obeležio je veliki broj filmova visokog nivoa estetizacije i vrhunskog vizuelnog izraza. Kako mora da se donese samo jedna nagrada, ove godine podržavamo jedan mladi film, koji se naslanja na tradicije crnog i rumunskog, novog talasa, koji se istakao svojom vizuelnom pismenošću i osećajem za ritam“.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, koji su ove godini činili Đorđe Petrović, Andrija Žuža, Sonja Jovanović, Dubravka Stefanović i Anika Petrović, svoju nagradu je dodelio ostvarenju „Brzina” reditelja Pola Rižoa, „zbog kritike života i vremena u kom se nalazimo koje nam ne dopušta predah, niti da stanemo i razmislimo“. U obrazloženju  žirija stoji i da je ovo „film koji govori o umerenosti i ravnoteži koju svako od nas treba da pronađe u sebi da bi preživeo, i ujedno u malom predstavlja ogledalo svakodnevice naše generacije“.

Bašta Pitch žiri u sastavu: Pawel Kosun (Poljska), Lukas Teren (Slovačka), Anja Sekulić (Crna Gora) i Maja Šuša (Srbija), doneo je odluku da za najbolji projekat proglasi „Smrt, more, plave boje“ reditelja Milutina Miloševića i producentkinje Jelene Čeivanović iz Srbije.

Tim Bašta Festa dodelio je i nagradu „Baš ta čast” organizaciji Tribalion za primer dobre inicijative u sportu i turizmu, kao i za promišljen i dobro organizovan događaj sa velikim potencijalom za budućnost.

Deseti Bašta Fest završen je projekcijom filmova „Snežana“ Lane Barić i „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a svečano ga je zatvorila glumica Ksenija Marinković sa ekipom filma. Festival je time nastavio tradiciju da, u okviru revijalnog programa, zatvaranje posveti debitantskom ostvarenju koje je po mišljenju Bašta tima obeležilo prethodnu godinu.

Tokom četiri festivalska dana, u takmičarskom programu festivala prikazano je ukupno 29 kratkih igranih filmova iz 20 država. U muzičkom programu Bašta Festa nastupili su Dj IRon (Idemo kod mene da slušamo ploče), DJ Igor Jadranin, dvojac FTG – Funk Technik Group, a održano je i tradicionalno Čola veče.

  • Save
Previous post Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na 30. Festivalu evropskog filma Palić
koljevic
  • Save
Next post Preminuo Srđan Koljević, scenarista, režiser i akademski profesor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap