Advertisement Section

U junu će se navršiti decenija od smrti jednog od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije, Bekima Fehmiua. U sećanje na ovog velikana domaćeg glumišta, predstojeći, 48. FEST, održaće retrospektivu njegovih filmova, a njegov lik će imati centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala.

Bekim Fehmiu je ostvario više od 40 uloga u filmovima širom Jugoslavije, ali i u brojnim međunarodnim produkcijama. Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u holivudskom filmu za vreme Hladnog rata („Avanturisti“, 1971).

Sarađivao je sa Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom, a partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend, Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde. Iako nije uspeo da se probije u Holivudu, ostvario je značajnu karijeru u evropskim arthaus produkcijama, a glumio je na čak devet jezika. Jednu od najzapaženijih uloga u inostranstvu ostvario je u mini seriji „Odisej“ gde je glumio glavnu ulogu.

Kritičari i istoričari filmske umetnosti ocenili su ga kao glumca koji je promenio istoriju naše kinematografije, i to najviše zbog uloge u jednom od ključnih filmova crnog talasa – „Skupljači perja“. Ovo ostvarenje Aleksandra Petrovića nagrađeno je Gran-prijem žirija u Kanu, a Bekima je gurnulo u sam vrh domaćeg glumišta. Za ulogu Halil-bega u filmu „Roj“ Miće Popovića nagrađen je na Festivalu u Puli, a miljenik publike bio je kao vaspitač Žarko u „Specijalnom vaspitanju“ Gorana Markovića.

Jedini izlaz
  • Save
Previous post Završeno snimanje filma „Jedini izlaz“ Darka Nikolića
Filmski festival u Trstu
  • Save
Next post Domaći filmovi na 31. Filmskom festivalu u Trstu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap