Advertisement Section

Film će biti prikazan u sredu, 20. decembra u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) i u četvrtak, 21. decembra u 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada. Nakon projekcija u oba grada biće održan razgovor sa autorom.

„Srećna Nova, Jivu“ intimni film o svakodnevici kineskih radnika, vodi nas u Jivu, grad sa 600 fabrika novogodišnjih ukrasa, u kojima se Božić i Nova godina proizvode za čitav svet.

Filmovi Mladena Kovačevića prikazivani su u selekcijama Roterdama, Karlovih Vari, Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, DOK Leipzig, FIDMarseille, CPH:DOX, i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade. U poslednjih nekoliko godina režirao je „Anplagd“ (2013), „Zid smrti i tako“ (2016), „4 godine u 10 minuta“ (2018), „Srećna Nova, Yiwu“ (2020), i „Još jedno proleće“ (2022). Trenutno završava film „Mogućnost raja“, priprema dokumentarni film „Koryo“, i igrani „Iza zavesa, iza drveća“. „Srećna Nova, Jivu“ dobitnik je nagrada na festivalima u Rotterdamu, Hot Docs, Doclisboa, Sarajevo Film Festival – Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, Flahertiana – FIPRESCI nagrada i Specijalno priznanje žirija…

Smotra DokZima je novi projekat mladih filmskih autora nastao sa misijom da osveži, podseti i angažuje publiku, kroz domaće dokumentarne filmove i razgovore sa autorima. DokZima predstavlja platformu za promociju neretko skrivenog sveta domaćeg dokumentarnog filma bioskopskoj publici. Smotra je nastala je sa ciljem da postane dodatna spona između mladih autora dokumentarnih filmova i distributera koja će, uz pomoć projekcija u dva grada, pokušati da podstakne širu publiku da se vrati u bioskop. Pored domaćih festivala poput BELDOCS-a, Festivala Slobodna zona, bioskopska distribucija ovih ostvarenja je svedena na minimum. Manifestacija se realizuje u produkciji filmske kuće Set Sail Filma, u saradnji sa udruženjem dokumentarista Doksrbija, a uz podrsku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Na kraju puta
  • Save
Previous post Ivana Todorović dobitnica memorijalne nagrade UFUSa
radionica, vesna pastovic
  • Save
Next post Izabrani mladi talenti za sinhronizaciju animiranog filma „Rosa i kamena trolica“ u okviru projekta „Euro Fest for Kids“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap