Advertisement Section

Ovo ostvarenje, koje je švedski kandidat za Oskara, bavi se temom ljubavi između dva gruzijska baletska igrača. Film je premijerno prikazan u maju na Kanskom filmskom festivalu i dobio je nekoliko nagrada na festivalima širom sveta. Na Merlinka festivalu imaće srpsku premijeru.

Početkom novembra u Gruziji je održana premijera ovog filma na kojoj su se okupile stotine desničarskih aktivista koji su nosili krstove i ikone. Policija je uhapsila više od 25 ljudi tokom protesta ispred bioskopa. Gruzijska pravoslavna crkva je saopštila da je film usmeren protiv tradicionalnih gruzijskih vrednosti.

Reditelj Levan Akin i sam je bio plesač u svojoj mladosti, a za potrebe filma je zamislio sebe kao glavnog junaka, u alternativnoj realnosti. „Intervjuisao sam puno plesača i svi su mi ispričali brojne priče o tome kako je gruzijska plesna scena konzervativna i stroga u rodnim pitanjima. Zbog toga sam odlučio da radnju postavim u ovo okruženje”, objasnio je Akin. “Ovaj film nije samo interesantan pogled ka delu sveta koji mnogim ljudima nije poznat, već i srceparajuće ostvarenje koje nam govori koliko je značajno biti slobodan”, zaključio je reditelj.

Neposredno pre projekcije, u okviru programa ceremonije otvaranja biće predstavljen program ovogodišnjeg festivala, umetnik Branko Milisković će izvesti svoj performans „Neka jedu kolače“, a publici će  se obratiti direktor festivala Predrag Azdejković, kao i francuski režiser Antony Hickling koji je specijalni gost manifestacije. Na otvaranju će biti održan i specijalni muzički nastup iznenađenja.

Ovogodišnji Merlinka festival će od 5. do 8. decembra prikazati 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus je na francuskoj kvir kinematografiji. Ova manifestacija se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, a nastala je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

FESTIVAL SLIKA U POKRETU
  • Save
Previous post Nagrade na Festivalu snimateljskog rada „Slika u pokretu“ pripale Dušanu Joksimoviću i Luki Milićeviću
Čovek koji je kupio Mesec
  • Save
Next post Gosti iz Italije dolaze na premijeru filma „Čovek koji je kupio Mesec”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap