Advertisement Section

U Torontu će se u periodu između 9. i 18. marta održati novo izdanje TIFF Kids festivala, zvaničnog ogranka Međunarodnog filmskog festival u Torontu, najprestižnijeg i najznačajnijeg filmskog festivalu na severnoameričkom tlu.

TIFF Kids u fokusu ima filmove namenjene deci, a ove godine je, kako je juče i zvanično obelodanjeno, u zvaničan program uvršten i jedan novi srpski film. Reč je o ostvarenju „Zlogonje”, celovečernjem rediteljskom debiju mladog Raška Miljkovića.

Film je režirao debitant Raško Miljković, a scenario, nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći” Jasminke Petrović, delo je Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića. Direktor fotografije je još jedan debitant –  Mikša Anđelić, a prvo profesionalno zasduženje na celovečernjem filmu ima i kostimografkinja Milena Milenković. Montažer Zlogonja je Đorđe Marković, dok je scenograf iskusni Aljoša Spajić. Uloge tumače deca Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Matija Popović.

Ovo je priča o Jovanu, dečaku od deset godina koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom. Ceo njegov život je uslovljen tim stanjem i misli da ga svi ostali vide kroz njega. Kroz svoju maštu Jovan beži u svet fantazija u kojima, nesputan svojim fizičkim nedostatkom, je slobodan da uradi i bude ko god poželi. Nenadano u njegovo odeljenje stiže nova učenica  Milica. Milica malo po malo probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Milicine maćehe, za koju veruje da je veštica i da ga je začarala…

Ova srpsko-makedonska koprodukcija nastala je pod priducentskim vođstvom Jovane Karaulić i kuće „Akcija Produkcja”, uz saradnju sa beogradskom kućom „This and That”, a uz podršku Filmskog centra Srbije. Koproducent je makedonska producentska kuća „Dream Factory”. Film su insitucionalno podržali: Filmski centar Srbije, MEDIA program Kreativna Evropa, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Grad Beograd i Opština Stari grad.

„Zlogonje” će, u organizaciji agenta prodaje u svetu, berlinske kuće „Pluto Film”, biti predstavljene u okviru marketa Berlinskog filmskog festivala.

Miloš Miša Radivojević
  • Save
Previous post Klasici srpskog filma: Miloš Radivojević
O bubicama i herojima
  • Save
Next post Nacionalna takmičarska selekcija 46. FEST-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap