Advertisement Section
Header AD Image

Od 18. marta, kada je započela projekcijama u Opovu, 18. Turneja Slobodne zone do sada je obišla dvadesetak opština i gradova širom Srbije, a do njenog završetka, krajem juna, u još tridesetak mesta publika će moći besplatno da pogleda sedam najzapaženijih filmova sa prošlogodišnjeg, 19. izdanja festivala.

Ada, Zaječar, Osečina, Kučevo, Lazarevac, Ivanjica, Jagodina, Krupanj, Požarevac i Ub samo su neka od mesta do kojih su već stigla igrana i dokumentarna ostvarenja najrazličitije tematike, od borbe za očuvanje prirode do raznih moralnih, egzistencijalnih i ljubavnih dilema sa kojima se suočavaju filmski junaci.

Mesto odakle je krenula ovogodišnja turneja, Opštinska narodna biblioteka Opovo (Kulturni centar Opovo) drugu godinu zaredom učestvuje u ovoj manifestaciji.

„Turneja Slobodne zone je nesumnjivo obogatila kulturni sadržaj naše ustanove i pružila publici mogućnost da upozna autorski film i uživa u zanimljivim ostvarenjima. U vremenu prezasićenosti i opšteg konzumerizma, gledaoci su bili oduševljeni, naizgled, običnim filmskim pričama s kojima su mogli da se poistovete i o kojima su želeli da razgovaraju. Na naše veliko oduševljenje, oni su, iz nedelje u nedelju, ostajali posle projekcija i diskutovali o filmovima. Dragocenost ovih događaja je upravo to – projekcije su bile mnogo više od gledanja, omogućile su direktnu interakciju. Zahvaljujemo se organizatorima i festivalu na prilici da učestvujemo u ovom divnom projektu i nadamo se i budućoj saradnji!, istakla je Katarina Nikolić Ralić, direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo.

I u školi stranih jezika „Penguin ingliš” (English) u Jagodini atmosfera je bila sjajna. „Festival Slobodna zona oduvek je predstavljao osveženje za naš grad. Zanimljive, nesvakidašnje teme odabranih autorskih ostvarenja i ove godine su privukle publiku koja želi da gleda filmove koji postavljaju pitanja, šire horizonte i ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Ovogodišnja projekcija filmova ostavila je sjajan utisak na publiku, posebno dokumentarni film „Neizbrisiva sećanja””, kazala je Danijela Veljković, direktorka škole.

Sem „Neizbrisivih sećanja” Maite Alberdi, na repertoaru 18. turneje su još četiri igrana i dva dokumentarna filma: „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija, „Crveno nebo” Kristijana Pecolda, „Rana oklevanja” Selmana Nadžara, „Sokolovo jezero” Šarlot le Bon, „Džoan Baez: Ja sam buka” Miri Navaski, Mejv O’Bojl i Karen O’Konor i „Draga Fiona” Fione Tan.
Turneja Slobodne zone jedan je od najambicioznijih poduhvata decentralizacije filmskog sadržaja u zemlji. Misija organizatora je stvaranje i negovanje filmske publike i van većih kulturnih sredina, obezbeđivanjem besplatnih projekcija vrhunskih ostvarenja na velikom platnu i u najskrovitijim krajevima Srbije.

Više o svim mestima i rasporedu projekcija možete pronaći na ovom linku.

Turneju Slobodne zone je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

luksemburg
  • Save
Previous post Besplatnom projekcijom filma „Luksemburg, Luksemburg“ počinje izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Festival francuskog filma
  • Save
Next post Francuski filmovi pod zvezdama  
Share via
Copy link
Powered by Social Snap