Advertisement Section

U toku je snimanje filma „Posle zime“, prvog dugometražnog igranog filma Ivana Bakrača, koji je podržao Filmski centar Srbije.

Bakrač u rediteljskoj eksplikaciji objašnjava: „Inspircija za scenario nastala je iz želje da analitički obradim različitosti i sličnosti između tri vrste prijateljstva: žensko-ženskog, muško-muškog, i muško-ženskog prijateljstva. Priče mojih pet likova ispričane su kroz tri godišnja doba koja emocionalno i estetski podržavaju likove i njihove odnose, i spajaju se u epilogu koji donosi zima. Svi imaju oko 28 godina, prijatelji su od djetinstva ali žive u različitim gradovima i državama. Svako od njih se se trudi da nastavi živjeti svojim načinom života i sačuvati prijateljstvo iako ih razdvajaju kilometri.“

Scenarista i reditelj Ivan Bakrač je do sada poznat po svojim kratkim filmovima „Ratovi“ (2013), „Koža će nam postati siva“ (2014) i „Maleš“ (2016). Direktor fotografije je Dušan Grubin, scenografkinja je Dragana Baćović, a kostimografkinja je Milena Milenković. Film će montirati Nataša Pantić. Ivan Antić i Luka Barajević su tonci, dok je Nataša Sevčnikar zadužena za šminku.  Glavne uloge u filmu tumače: Momčilo Otašević, Ana Vučković, Ivona Kustudić, Petar Burić i Maja Šuša. Epizode tumače: Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Vladimir Gvojić, Milica Gojković, Stela Ćetković, Milica Majkić, Peđa Bjela i drugi.

O priči filma, Bakrač kaže: „Osim prijateljstva, u ovom filmu je jako važan motiv završetka njihove mladosti koji obrađujem kao nešto što dolazi odjednom, istovremeno očekivano i kao posledica svjesnog odlaganja i eskapizma. Naizgled nagli završetak mladosti uzrokovan je raznim događajima, socijalnim stanjem i okruženjem u kom likovi žive, s obzirom da potiču iz zemalja koje su i same u konstantnim tranzicijama i naglim preokretima. Oni se veoma trude da loše ekonomsko stanje i posledice ratova nikako ne utiču na njihov način mišljenja i življenja, međutim, nešto ih ipak „kolje“. Posle zime  je nostalgična i humorična oda prijateljstvu i mladosti. Priča scenarija se odigrava u Kotoru, Beogradu, Novom Sadu i Nikšiću, kao i na putevima i malim mjestima koji spajaju ove gradove. Ja i sam živim na relaciji između Crne Gore i Srbije, i moji najbolji prijatelji žive u različitim gradovima, tako da jako dobro poznajem sve gradove iz scenarija, podjednako dobro kao i svoj rodni grad.“

Ivan Bakrač rođen je 1987. godine u Nikšiću. Paralelno je završio dva odseka na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu – filmske studije i studije unutrašnje arhitekture. U klasi prof. Vladimira Blaževskog, osim osnovnih, završava i Master studije za filmsku režiju. Režirao je više kratkih i srednjemetražnih filmova a radio je i kao scenarista i montažer. Njegovi filmovi su učestvovali na puno internacionalnih festivala i osvajali nagrade. Učesnik je raznih programa kao što su Berlinale Talents, Talents Sarajevo i Zurich FF Master class. Scenario za debitantski dugometražni film „Posle zime“ izabran je u samo 10 projekata iz čitavog sveta za učešće na programu Berlinale Script Station 2017, a učestvovao je i na najznačajnijim regionalnim festivalima i forumima kao što su Zagreb FF, PriForum i Tifforum. Zajedno sa montažerkom Jelenom Maksimović, Ivan Bakrač je selektor regionalnog takmičarskog programa filmskog festivala Slobodna zona.

Producenti filma su Snežana Nikčević („ABHO Film“), i Ivan Đurović („Artikulacija Film“), a koproducenti Maja Ilić („Akcija Film“), Nikolina Vučetić Zečević („Biberche Productions“) i Guillaume De Seille („Arizona Productions“). Veći deo filma „Posle zime“ snimljen je u Crnoj Gori i Srbiji, a Bakrača i ekipu nastavak snimanja očekuje u februaru.

Izgrednici
  • Save
Previous post Pohvala filmskog kritičara Stivena Daltona za „Izgrednike“ Dejana Zečevića
Teret
  • Save
Next post „Teret“ i „Ti imaš noć“ u Roterdamu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap