Advertisement Section

Referentni filmski i esnafski magazin „The Hollywood Reporter“ doneo je ovih dana i prikaz „Izgrednika“, filma Dejana Zečevića i aktuelnog srpskog predstavnika u trci za nominaciju za Oskara za najbolji film sa neengleskog govornog područja.

Filmski kritičar Stiven Dalton u tom svom prikazu, između ostalog, istakao je sledeće: „Brutalistička betonska arhitektura Beograda igra vodeću ulogu u ovom vizuelno upečatljivom trileru srpskog reditelja Dejana Zečevića. „Izgrednici“ kombinuju horor, distopijski SF, društveni komentar i film noir na način koji budi budi asocijaciju na ranije radove Dejvida Kronenberga ili Darena Aronofskog – i zaista, debitantski film Aronfskog, „Pi“, jeste očigledna stilska preteča sa svojom snažnom monohromnom slikom, paranoidom atmosferom i pulsirajućim elektronskim muzičkim skorom.“

Dalton zaključuje da „ovaj oku ugodni neo-noir dobro funkcioniše kao mračni zaokret put teritorije Crnog ogledala i kao stilizovani urbani košmar ubedljive monohromne slike i jezovitih elektronskih zvukova“.

Ovaj film u režiji Dejana Zečevića je odlukom Stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) postao srpski kandidat za nagradu Oskar Američke filmske akademije.

„Izgrednici“ su snimani tokom oktobra i decembra 2015. godine, na lokacijama u Beogradu i Novom Sadu. Iza ovog projekta stoji Biberche, filmska kuća koja je producirala prethodni Zečevićev film „Neprijatelj“, a takođe i nagrađivani film „Takva su pravila“ reditelja Ognjenja Sviličića.

Glavni junaci, Aleksandar, Teodora i Danijel, studenti su sociologije koji se, nesvesni rizika, upuštaju u opasan eksperiment. Radoznala trojka želi da dokaže da prostorna destrukcija (nered>vandalizam) postepeno prerasta u socijalnu destrukciju (izgred>zločin), da jedno proističe iz drugog. Studenti isprva ne shvataju da im haos koji izazivaju za potrebe eksperimenta polako ali sigurno menja živote. Kada se situacija otme kontroli, njihov profesor će ih ostaviti da se sami suoče s posledicama.

Glavne uloge u filmu su pripale Radovanu Vujoviću, Marti Bjelici i Mladenu Sovilju, dok lik njihovog profesora tumači iskusni Svetozar Cvetković. Vujović je pažnju na sebe skrenuo pre deset godina ulogom u Šejtanovom ratniku Stevana Filipovića, a popularnost je stekao zahvaljujući seriji i filmu Vojna akademija. Bjelica je glumila u pomenutim Čizmašima, a nalazi se i u glumačkoj podeli „Otadžbine“ Olega Novkovića. Sovilj je takođe glumio u Čizmašima, ali je prvenstveno prepoznatljiv po glavnoj muškoj ulozi u „Neposlušnim“ Mine Đukić. Pored njih, u „Izgrednicima“ su uloge ostvarili i Predrag Ejdus, Boris Isaković, Branka Šelić, Miorljub Lešo, Miodrag Dragičević…
Pre „Izgrednika“, Zečević je režirao naučno-fantastični triler „Procep“ i televizijsku seriju „Čizmaši“ po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića.
Zečevićevi saradnici na „Čizmašima“, scenarista Đorđe Milosavljević, direktor fotografije Miladin Čolaković i montažer Lazar Predojev, sarađivali su sa njim i na „Izgrednicima“. Zečević je do sada bio prevashodno poznat po svojim žanrovskim filmovima (oprobao se u gotovo svim žanrovima, od komedije do horora), ali njegov novi film ponajpre poseduje art-house senzibilitet – Izgrednici su snimljeni u crno-beloj tehnici i atipičnom 4:3 formatu. Nastanak i ovog filma je podržao Filmski centar Srbije.

.

Kustendorf
  • Save
Previous post Uskoro počinje dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf
Posle zime
  • Save
Next post U toku je snimanje filma „Posle zime“ Ivana Bakrača
Share via
Copy link
Powered by Social Snap