Advertisement Section

MEDIA desk Srbija, implementaciono telo potprograma MEDIA Kreativne Evrope, sa zadovoljstvom objavljuje da su korisnici iz Srbije i 2017. godine bili veoma uspešni, te da su kroz svoje projekte uspeli da osiguraju finansijsku podršku ovog evropskog fonda.

Potprogram MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa podstiče razvoj evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, dajući podršku: razvoju, distribuciji i promociji evropskih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova i televizijskih serija, razvoju i promociji novih medijskih sadržaja, stručnom usavršavanju filmskih profesionalaca, razvoju novih tehnologija i platformi za distribuciju audiovizuelnog sadržaja, filmskim festivalima i razvoju publike.

Od 14 konkursa, Srbija je imala uspešne projekte u okviru 8 otvorenih poziva koji su osigurali podršku za naš audiovizuelni sektor u ukupnom iznosu od 696.879,00 evra. Na planu razvoja audiovizuelnih projekata, Srbija je imala 5 uspešnih aplikacija. Posebno je značajna činjenica da je produkcijska kuća „Art&Popcorn“ osigurala „Slate Funding“, te je u okviru jedne projektne aplikacije dobila sredstva u iznosu od 98.000 evra za razvoj 4 projekta („Strahinja“, „Živi“, „Srce tame“ i „Putevi vina“). Ovo je prva uspešna „Slate“ aplikacija koja dolazi iz Srbije i jedna od retkih u celom regionu imajući u vidu da su u okviru ovog konkursa uglavnom zastupljene zemlje visokog i srednjeg produkcijskog kapaciteta. Pored njih, podršku za razvoj u ukupnom iznosu od 115.000 evra dobile su i kompanije: „This and That Productions“ za film „Mara“ Mirjane Karanovi, „Sense Production“ za film „Leto kad sam naučila da letim“ Radivoja Andrića, „Terirem Produkcija“ za film „Senke Mediterana“ Ivana Jovića i produkcijska kuća „Baš Čelik“ za razvoj dokumentarnog filma „Supernova“ Vanje Kovačević.

Distributeri iz Srbije osigurali su značajnu podršku i to u okviru automatske podrške (faza reinvestiranja: 113.428 i faza generisanja: 144.951 evra) za distribucijske kuće „MCF Megacom Film“,  „Five Star Film Distribution“, „Blitz Film“ i „Dexin Film“ kao i u okviru selektivne podrške gde je podržana distribucija 21 evropskog filma sa ukupnim iznosom od 110.000 evra.

Podršku za filmske festivale dobio je Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks koji je takođe već drugu godinu za redom uspeo da osigura podršku za projekat Beldocs Market (35.000) u okviru konkursa Pristup marketima. Festival Beldoks takođe učestvuje kao partner na još dva evropska projekta koji imaju za cilj razvoj filmske publike.

Jugoslovenska kinoteka partner je na projektu sa još 3 evropske zemlje (Italija, Velika Britanija, Irska) koji se bavi filmskom edukacijom (Film Corner). Kraj projekta planiran je u 2018. godini.

MEDIA desk Srbije nastaviće i u 2018. godini da pruža podršku predstavnicima audiovizuelnog sektora kako bi na najbolji mogući način iskoristili učešće Srbije u MEDIA potprogramu.

Voldemor: Poreklo naslednika
  • Save
Previous post Pogledajte besplatno kako je nastao Voldemor
Flafi, Milica Li FIlipovska
  • Save
Next post „Flafi“ među nominovanima za nagrade Kanadske akademije za film i televiziju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap