Advertisement Section

Pravo iz štamparije na štand FCS-a na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu stigla je nova filmska knjiga u izdanju Filmskog centra Srbije – reč je o knjizi „The Best Serbian Films of the 21st century“ autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića na engleskom jeziku.

Pomenuti novitet izdavaštva Filmskog centra Srbije nadovezuje se na prošlogodišnje hvaljeno hit-izdanje, kritičarski zbornik „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ iste autorske trojke. Pojednostavljeno predočeno, ova nova knjiga sadrži njihove kritike najboljih i najuspešnijih srpskih igranih filmova od početka 21. veka do 1. januara ove godine.  Ipak, kako je u  svom predgovoru istakao Miroljub Stojanović, urednik ove knjige ali i urednik izdavaštva u FCS-u, u pitanju je potpuno nova knjiga, koja najpre svojim sadržajem, dopunjena najnovijom filmskom produkcijom, a pre svega profilisanim konceptom, vrlo konzistentno ali i polemički, kroz optiku svojih autora, nudi hijerarhiju  srpskog igranog filma u ovom milenijumu.

Kroz četiri zasebna segmenta, autori knjige su nastojali da srpski film vrednuju iz primarno estetičkih arbitrarnih pozicija ali istovremeno vodeći dosta računa i o generacijskoj perspektivi. Tako su među koricama ove knjige kritike najboljih filmova proslavljenih i iskusnih autora iz tog perioda (Želimira Žilnika, Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice, Miloša Miše Radivojevića i Gorana Markovića), dok knjigu zatvara segment sa krirtikama filmova nadolazećih rediteljskih snaga (Luke Bursaća, Koste Ristića, Filipa Kovačevića, Momira Miloševića i Raška Miljkovića).

Središnji deo knjige zauzimaju kritike  probranih i najuspešnijih filmova iz datog perioda („Život i smrt porno bande“, „Klip“, „Ničije dete“, „Tilva Roš“, „Travelator“, „Čarlston za Ognjenku“, „Dnevnik mašinovođe“, „Parada“, „Ederlerzi Rising“, „Panama“, „Vlažnost“, „Smrt čoveka na Balkanu“, „Teret“, „Enklava“, „Dobra žena“, „1 na 1“, „Kralj Petar Prvi“, „Svi severni gradovi“, „Neposlušni“, „Peščanik“, „Beogradski fantom“, „Sutra ujutro“, „Tehnotajz: Edit i ja“, „Rekvijem za gospođu J“ i drugi), a tu i je i odeljak posvećen kritikama filmova koji su u ovih dvadesetak godina ostvarili veliki uspeh na ovdašnjim bioskopskim blagajnama (tu su kritike filmova „Munje“, „Montevideo, Bog te video“, „Jesen samuraja“, „Južni vetar“ i „Zona Zamfirova“).

Knjigu su napisali filmski kritičari Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević, autori i prošlogodišnjeg „Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017“, urednik izdanja je Miroljub Stojanović, knjigu je na engleski prevela Jelena Kosanović Dorogi, dizajn je i ovog puta delo Boruta Vilda dok je tehnička podrška po pitanju fotografije bila Maja Medić.

Rečima njenog urednika, Najbolji srpski filmovi 21 veka nisu ni samo prigodna ni namenska knjiga koja je propratna logistika promocije srpskog filma u svetu. Ona je, potpuno nezavisno od ciljeva i strategija srpskog filmskog marketinga, svojevrsni autorski i kritički čin, ali  i svojevrsna anticipacija budućih vrednovanja i promišljanja srpskog filma u ovom milenijumu.

Fest 2019
  • Save
Previous post S ljubavlju FEST – u četvrtak 14. februara
Kuca koju je Dzek sagradio
  • Save
Next post Distributerska kuća „Cinefest“ predstavlja na FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap