Advertisement Section

Festival ove godine donosi 35 filmova igrane i dokumentarne art house produkcije. Svi filmovi koji su se našli u ovogodišnjoj selekciji festivala govore o želji za komunikacijom, o traumi razdvajanja i katarzi koju donosi bliskost. O potrebi pripadanja zajednici, prihvatanju, magiji dodira, neophodnosti sećanja i oslobađanju od straha.

Na šesnaestom izdanju Slobodne zone publika će imati priliku da pogleda filmove iz već poznatih programskih linija: Međunarodna selekcija, Regionalna selekcija – Horizonti Balkana, selekcija 14+, EU – zona promena i Ženska linija.

Festival ove godine uvodi i novu selekciju filmova „Green Zone” koja se bavi ekologijom i odnosom prema životnoj sredini. Filmovi iz ove linije kombinuju kreativnost autorki i autora sa aktivizmom, povezuju film i ekologiju radi boljeg razumevanja našeg prirodnog okruženja, njegovih mehanizama i načina na koji utiču na naš svakodnevni život. Tu je i selekcija koja se 40 godina posle Titove smrti iz različitih perspektiva bavi Titovom zaostavštinom.

Kratki filmovi nastali na radionicama dokumentarnog filma Dokufesta iz Prizrena biće prikazani u okviru programa Future is Here, kao i filmovi Pjetra Marčela u okviru programa U fokusu. U Jugoslovenskoj kinoteci biće održane projekcije filmova online platforme KinoKauch.

Programska linija EU – zona promena nastavlja da preispituje i tumači društveno-ekonomske i političke promene u Evropi i njihov uticaj na naše živote, a u fokusu Ženske linije, jedne od omiljenih programskih celina festivala, su rodna (ne)ravnopravnost, aktivizam kroz umetnost, suočavanje sa traumama prošlosti i ženska emancipacija. U okviru Kompasa Slobodne zone biće održane panel diskusije nakon projekcija filmova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Velika novina ovogodišnjeg festivala je prikazivanje filmskog programa preko onlajn platforme KinoKauch (kinokauch.com), a program festivala se nalazi na sajtu slobodnazona.rs.

Karte za ovogodišnji festival mogu se naći na blagajnama Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, Kombank dvorane, Art bioskopa Kolarac, Jugoslovenske kinoteke, Bioskopa Fontana, bioskopa Cine Grand BIG Rakovica, Kulturnog centra Novog Sada, Niškog kulturnog centra, Cineplexxa Niš.

ivan ikic kina
  • Save
Previous post Ivan Ikić nagrađen na festivalu u Kini
Balkanima
  • Save
Next post Otvorena 17. Balkanima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap