Advertisement Section

Film „Jojo Rabbit“ reditelja Taikija Vaititija (Taika Waititi) koji je dobio šest nominacija za nagradu Oskar, među kojima i onu za najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala glumici Skarlet Johanson, samo je jedan od intrigantnih naslova koji će se naći na predstojećem 48. FEST-u od 28. februara do 8. marta.

Beogradska publika imaće priliku da pogleda naslove različitih svetskih kinematografija među kojima film „Optužujem“ proslavljenog reditelja Romana Polanskog sa Žanom Dižardenom u glavnoj ulozi, potom film „Osinja mreža“ sa Penelopom Kruz i Gaelom Garsijom Bernalom u naslovnim ulogama, ostvarenja „Plamena jeres“, „Počasni gost“, „Lucy in the Sky“, „Gloria Mundi“, „Istina“ sa Katrin Danev, Žilijet Binoš i Itanom Houkom, kao i domaći filmovi „Otac“, „Sumrak u bečkom haustoru“.

Komedija „Jojo Rabbit“ kroz satiru smešta radnju fima u vreme Drugog svetskog rata, kada se pogled na svet nemačkog dečaka po imenu Jojo potpuno ruši, dok otkriva da njegova majka krije jevrejsku devojčicu na njihovom tavanu. Jojo mora da se suoči sa svojim slepim nacionalizmom u čemu mu pomaže samo njegov imaginarni prijatelj Adolf Hitler.

Reditelj Olivije Asajas u francusko-špansko-belgijskoj koprodukciji „Osinja mreža“ govori o nekoliko kubanskih obaveštajaca koji se devedesetih godina predstavljaju kao disidenti. Prikazuju se događaji koji su imali ogroman uticaj na naša razmišljanja o teroru, trgovini drogom i međunarodnim odnosima.

Film je prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, a glavne uloge pripale su Penelopi Kruz, Gael Garsiji Bernalu, Edgaru Ramirezu i dr.

Film „Optužujem“ reditelja Romana Polanskog osvrće se na čuvenu aferu kada je 1895. godine mladi francuski oficir jevrejskog porekla Alfred Drajfuz ražalovan zbog sumnje da je nemački špijun. Drajfuz je osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu. Među svedocima njegovog poniženja našao se i major Žorž Pikar promovisan u načelnika kontraobaveštajne službe koja je pratila Drajfuza. Međutim, kada Pikar otkrije da se tajne i dalje odaju Nemcima upada u opasnu mrežu prevara i korupcije koje postaju pretnja, ne samo njegovoj časti nego i njegovom životu.

U Glavnom takmičarskom programu na ovogodišnjem FEST-u naći će se i francusko-italijanska drama „Gloria Mundi“ reditelja Roberta Gedigana koja je svetsku premijeru imala na venecijanskom festivalu.

U Marselju se okuplja porodica povodom rođenja devojčice Glorije. Ali, uprkos radosti mladi roditelji su u teškoj situaciji. Pokušavajući da sastave kraj s krajem, povezuju se sa Glorijinim dedom, koji je upravo izašao iz zatvora.

Iz regiona, od rediteljke Ines Tanović u okviru programa Specijalne projekcije naći će se film „Sin“, sa Uliksom Fehmiu i Snežanom Bogdanović u glavnim ulogama. Arman treba da napuni 18 godina. Kada je bio beba, usvojili su ga Jasna i Senad koji nisu mogli da imaju decu. Međutim, četiri godine kasnije, Jasna rađa Dadu. Arman se čitav život teško nosi s činjenicom da je usvojen.

U distribuciji „MCF MegaCom Filma“ našli su se i ostvarenja „Mladi Ahmed“, „Sonja: Beli labud“, kao i film iz Saudijske Arabije „Idealni kandidat“ koji se našao u Glavnom takmičarskom programu FEST-a.

Zov divljine
  • Save
Previous post Harison Ford u emotivnoj priči Džeka Londona „Zov divljine“
Lep dan u komsiluku
  • Save
Next post Najtraženiji filmovi na FEST-u u prvih 10 dana prodaje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap