Dokumentarni film Andrijane Stojković „Wongar” imao je 17. novembra u amsterdamskom bioskopu „Tuschinski” međunarodnu premijeru u takmičarskom programu IDFA, festivalu dokumentarnog filma, koji se po 31. put održava od 14. do 25. novembra u Amsterdamu.

„Međunarodna premijera u okviru takmičarskog programa verovatno najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma na svetu je značajan uspeh i moram priznati da nisam ni sanjala o tome. Poznajem i pratim ovaj festival godinama unazad i nisam ni pomišljala da bi se ovo dogodilo „Wongaru”. Potovo što iza njega ne stoje ko-producenti iz drugih većih, bogatijih zemalja ili značajne evropske televizije. Film je finansiran isključivo iz domaćih izvora i uz njega stoji samo ime Srbije kao zemlje produkcije. „Wongar” jedan od ukupno 12 filmova koji se takmiče u selekciji za srednjemetražni film, Iz celog sveta. Samo 12 filmova. To je meni neverovatno. Verujem da će učešće na IDFA-i doneti veću vidljivost filma u Evropi i svetu i da će mu značajno uvećati broj gledaoca. I, naravno, taj broj će čuti za Sretena Božića – B. Vongara i njegove romane, njegovo nastojanje da sačuva od zaborava strašnu sudbinu koju su doživeli starosedeoci Australije”, kaže rediteljka i montažerka filma Andrijana Stojković.

Film će biti prikazan još 3 puta tokom festivala, a biće uvršten je i u katalog filmskog marketa DOCS FOR SALE koji se održava u okviru IDFA-e.

Učešće filma „Wongar” važno je jer se drugu godinu za redom naši dokumentarci takmiče na ovom prestižnom festivalu. Nadamo se da je to početak konstantnog prisustva naše kinematografije na IDFA festivalu.

Festival i film povezuje i jedan zanimljiv događaj. Naime, film je zapravo imao prezentaciju (pitching) na IDFA Forumu 2006. godine. Kako projekat, koji je tada bio u fazi razvoja, nije ispunjavao tadašnje uslove za selekciju IDFA Foruma, Jelena Stanković, izvršna producentkinja filma i Andrijana Stojković su odlučile da idu na sreću: ubacile su svoje podsetnice u tzv. Moderatorov šešir i dobile na toj „lutriji” – izvukli su ih i dobile su priliku da predstave projekat ispred 300 ljudi iz filmske industrije. Ali to nije bio naravno nikakav garant da će film biti selektovan za festival.

„Wongar” (60 min) je dokumentarni film o australijskom piscu srpskog porekla koji živi povučen život u predgrađu Melburna brinući se o svojih 6 pasa rase Dingo za koje veruje da nose duhove njegove tragično izgubljene aboridžinske porodice. Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen ali u isto vrijeme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan. Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa ali se on snažno suprotstavlja. Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Pored rediteljke Andrijane Stojković, koja je i montažerka, u ekipi filma su i snimatelj iz Partugalije João Ribeiro (Žoao Ribejro), zatim snimatelj zvuka Ben Travers (Australijanac), montažer M.Cem Öztüfekçi (M. Džem Oztufekči) iz Turske. Kompozitor originalne muzike je Vladimir Kolarić (grupe: Veliki Prezir, Škrtice), dizajner zvuka Aleksandar Protić, a izvršni producent Jelena Stanković.

Film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Švajcarski savet za kulturu Prohelvetia.