Advertisement Section

Nakon uspeha na konkursima Filmskog centra Srbije (FCS), Slovenačkog filmskog centra, Filmskog fonda Holandije i programa MEDIA Kreativna Evropa, projekat novog dugometražnog igranog filma srpske rediteljke Maje Miloš, naslovljen „Pukotina u ledu“, izborio je podršku i u Italiji, na konkursu tamošnje Direkcije za film i audiovizuelno stvaralaštvo (Direzione generale Cinema e audiovisivo). Pomenuta podrška iznosi 150 hiljada evra, a italijanski koproducent je kuća NIGHTSWIM S.R.L..

Marija je klizačica koja živi sa ocem, kamiondžijom, na obodu Beograda. Skrhana bolom zbog gubitka majke koja je umrla tri godine ranije, ona ne može da izrazi svoju rasplamtalu seksualnost. Ona to doživljava kao veliku tajnu koja je progoni i oseća se bezvrednom. Marijin otac se zbližava sa ženom koja se potom useljava u njihovu kuću zajedno sa svoje dve kćerke. Marija podržava svog oca ali shvata da ne može da veruje svojoj novoj maćehi.

U svojoj ekplikaciji autorka Maja Miloš je ovaj  projekat pojasnila i sledećim rečima: „Pukotina u ledu se bavi pitanjima integriteta žena u materijalistički i takmičarski ustrojenom svetu punom agresije. Film prati junakinjino intimno putovanje samoprihvatanja i integriteta, potcrtavajući obim degradacije i eksploatacije žena kroz razne društvene slojeve, s ciljem da na sirov način oslika stvaran život bez propratnog moralisanja. Narativni modeli bajki su uronjeni u savremenu priču kako bi se istražilo kako humanističke ideje bajki funkcionišu u današnjem svetu.“

Maja Miloš je diplomirala na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Učestvovala je u programu Berlinale Talent Campus, kao i u dokumentarističkom programu La Femis. Režirala je jedanaest kratkometražnih filmova, od kojih je većina nagrađena na nacionalnom i internacionalnom nivou. Njen prvi dugometražni film Klip (2012) prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima u Roterdamu, San Sebastijanu, Torontu, Moskvi, Karlovi Varima, Solunu, Minhenu, Tansilvaniji, i osvojio je brojne nagrade, uključujući Nagradu Tigar u Roterdamu. Bila je članica žirija festivala u Roterdamu, Sarajevu, Karlovi Varima, Pančevu, Leskovcu. Radi kao asistentkinja na katedri filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

FAF 2020
  • Save
Previous post Dvadeset šesto izdanje Festivala autorskog filma na bis u Kombank dvorani
Pejzaži otpora
  • Save
Next post Premijera filma Marte Popivode u glavnom programu festivala u Roterdamu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap