Advertisement Section

Ceremonijom svečanog otvaranja i dodelom nagrada „Aleksandar Lifka“ večeras (u subotu, 20. jula) na Letnjoj pozornici Palić svečano je otvoren 26. Festival evropskog filma Palić, koji će se u narednim danima održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici.  

Mnogobrojnoj publici se najpre obratila Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice, poželevši dobrodošlicu prisutnima rečima:

„Dobrodošli u svet sedme umetnosti koju 26. put u naš grad donosi filmski duh Evrope. Ovo je još jedna prilika da se vrhunski autori i filmski stvaraoci susretnu, razmene iskustva i pokažu mnogobrojnoj publici kako su Evropu današnjice i vreme u kome živimo preslikali na filmsko platno. Festival evropskog filma Palić je za Suboticu kulturna manifestacija prvog ranga, jer su zahvaljujući ovom festivalu u našem gradu četvrt veka unazad boravili najveći evropski kinematografi. Ovaj festival svake godine okupi oko 20 i 25 hiljada ljudi, dolazi preko 200 filmskig profesionalaca, dok 100 novinara prati film. Vetar u leđa od samog osnivanja dala su  najveća imena domaće kinematografije i tome im se u ime grada zahvaljujem“.

Ivana Dedić, pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, istakla značaj kontimuirane podrške koju festival dobija:

„Sa velikim zadovoljstvom i ne skrivajući ponos želim da istaknem da je Ministarstvo kulture i ove godine podržalo realizaciju ove značajne manifestacije. Nakon više od četvrt veka treba se podsetiti da je ova manifestacija nastala u teškim vremenima kada su sa mape kulturnih dešavanja nestali veliki festivali bivše države, u vreme ekonomskih sankcija koje su posebno pogodile našu međunarodnu kulturnu razmenu. Nastao u takvom periodu, naredne dve i po decenije Palićki festival bilo je mesto okupljanja filmskih stvaralaca i smotra filmskog stvaralaštva, a publika je imala priliku da se upozna sa najnovijim i najznačajnijim filmskim ostvarenjima. To jeste uspeh i to dokazuje i posebno priznanje koje je ovaj festival dobio pre dve godine, kada je uvršten u pet najznačajnijih manifestacija ove vrste u Evropi. Festival je mesto okupljanja mladih filmskih umetnika, studenata i profesionalaca, kao i amatera i filmskih entuzijazista, koji unapređuju svoje stvaralačko znanje. Ovde stvaramo budućnost srpske i svetske kinematografije kojoj i pripadamo“.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja festivala predstavljen je žiri koji će odabrati nagrađene u takmičarskoj selekciji Paralele i sudari, Međunarodni žiri kritike FIPRESCI, i žiri Glavnog programa koji će dodeliti nagrade „Zlatni toranj“ za najbolji film, „Palićki toranj“ za najbolju režiju i Specijalno priznanje žirija.

„Lifkinim“ laureatima u čast prikazani su kratki dokumentarni film „Magija scenografije“ Slobodana Ivetića o Miljenu Kljakoviću Kreki, kome je nagradu uručio direktor festivala Radoslav Zelenović, kao i  osvrt na višedecenijsko stvaralaštvo Rajka Grlića, kojem je dostignuće za izuzetan filmski doprinos dodelio predsednik Saveta festivala, akademik Dušan Kovačević, čime je festival zvanično otvoren.

Obraćajući se publici Miljen Kljaković Kreka je rekao:

„Prošlo je, čini mi se, 26 godina od osnivanja ovog festivala, pa je bilo i vreme da jedan filmski scenograf dobije nagradu. Zahvaljujem se svima koji su odlučivali o ovoj nagradi, svima koji su prepoznali veliki trud i veliki rad – kvalitet pre svega, i značaj filmske scenografije“.

Rajko Grlić zahvalio se na uručenoj nagradi rečima:

„Hvala vam na dolasku, na aplauzu, hvala vam što gledate filmove. Hvala ovom festivalu. Od ovakvog festivala čovek dobije priznanje jednom, i puno mi to znači“.

Grlić se, u neformalnom tonu, obratio i dramskom piscu i scenaristi Dušanu Kovačeviču, koji mu je uručio nagradu:

„Pre nekih 30 godina smo nas dvojica znali plivati i roniti oko Lastova. Naše zadnje leto sam mu ostavio peraja i masku. Ja sam očekivao uz ovu nagradu i peraja i masku. Napraviću još jedan film samo da se dokopam te maske.“

Nakon ceremonije svečanog otvaranja i dodele nagrada, u okviru Glavnog programa, van konkurencije prikazan je najnoviji film Pedra Almodovara „Slava i bol“. Ostvarenje koje je na nedavno održanom Kanskom festivalu Antoniu Banderasu donelo nagradu za najbolju mušku ulogu prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću.

Među 130 evropskih filmskih naslova koji će biti prikazani u 12 programskih celina, tokom sutrašnjeg festivalskog programa, u nedelju 21. jula, publika će moći da pogleda i projekcije francuskog filma „Jadnici“ (Ladj Ly ) i slovenačkog ostvarenja „Neću da budem luzerka“ Urše Menart u sklopu Glavnog  programa. Između ostalih, biće održane i projekcije mađarskog filma „Ruben Brandt, Kolekcionar“ (Milorad Krstić) i poljskog ostvarenja „Kler“ (Wojciech Smarzowski) iz selekcije „Paralele i sudari“, „Zelena laž“ (Werner Boote) iz izbora Eco Dox, „Juče“ (Danny Boyle) iz odabira Velikani evropske kinematografije, kao i dokumentarac „Varda od Anjes“ u okviru Novog evropskog dokumentarnog filma.

Fotografija: Ivica Vojnić

Morning dew
  • Save
Previous post Besplatni kratkometražni filmovi na Festival Scope – Curtas Vila do Conde
Jean Charles Hue
  • Save
Next post Jean-Charles Hue dobitnik je nagrade Underground Spirit
Share via
Copy link
Powered by Social Snap