Advertisement Section

Međunarodni filmski festival Palić osnovan je 1992. godine od strane Opštine Subotica. Od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog Regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala.

Od 2003. godine i svog desetog izdanja palićki festival postaje Festival evropskog filma i iste godine dobija članstvo u „Evropskoj koordinaciji filmskih festivala”. To je bio veoma hrabar potez i mnoga pitanja su adresirana na organizaciju festivala. Kako će reagovati publika? Kako mediji? Međutim, osnivač festivala i izvršni producent su ostali pri svom čvrstom stavu. Uskoro, uspeh je bio očigledan. Ova ideja je potvrđena kroz naredne godine postojanja i danas je Festival evropskog filma Palić jedan od najznačajnijih festivala u regionu i jedan od retkih u svetu sa 100% evropskim sadržajem.

Svake godine, Subotica i Palić posredstvom Festivala evropskog filma dokazuju da su zaista predvodnici evropske ideje u celoj zemlji. Tokom sedam festivalskih dana Palić je prava prestonica evropske kulture, a palićka publika se iz godine u godinu potvrđuje kao publika najvišeg renomea.

FILMSKI MANIFEST

Verujemo da umetnost kroz odmeravanje odnosa stvarnog i mogućeg može doprineti reafirmaciji humanijeg sveta. Verujemo da umetnost nije roba i da postoje vrednosti koje nije moguće relativizovati.Verujemo da zabava i potrošnja nisu autentični simboli cele epohe, i da smislenost socijalnog i moralnog poretka još nije izgubila svu radikalnost.

Verujemo da je globalizacijskoj moći kulturnog imperijalizma potrebno suprostaviti širinu ljudskog duha i autentičnog stvaralaštva, bez obzira što se u tom nadmetanju pobednik zna odavno.

Verujemo da inspiraciju u osmišljavanju utopijskog projekta kulturne emancipacije i odmetanja od blještavila globalne industrije zabave može da pruži Evropa koja, neretko u raskolu moći i mudrosti, ipak jeste velika riznica šansi.

Verujemo da evropski duh ume da filmsku umetnost oseti kao medij koji odgovara čovekovoj potrebi za igrom, fantazijom i ostalim supstitutima realnog, ali i da je razume kao pošteni dokument stvarnosti.

Verujemo da evropski film pruža izvesnu dozu autonomnosti u odnosu na samoreprodukujuću snagu institucija globalnog tržišta koje je (i) od prostora kulture sačinila izvrsno investiciono polje.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže da ovakva vrsta verovanja nije uzaludna, i da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.

Beogradski festival dokumentarnog filma
  • Save
Previous post Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma
Sveti Georgije ubiva aždahu
  • Save
Next post Sveti Georgije ubiva aždahu (Srđan Dragojević, 2009.)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap