Advertisement Section
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma potiče od Festivala jugoslovenskog filma, osnovanog 1953. godine u Puli. Na festivalu su prikazivani i igrani i dokumentarni filmovi.
 
Vremenom, dokumentarni i kratkometražni filmovi bivali su sve prisutniji, pa se tako njihov broj godine 1952. popeo na 92. U poređenju, međutim, sa dugometražnim igranim filmovima, koji su predstavljali centralni deo festivala, dokumentarni filmovi su i dalje bili neka vrsta sporednog programa. Godine 1959. odbor je odlučio da osnuje novi festival, namenjen isključivo dokumentarnim i kratkometražnim filmovima. U Beogradu je pokrenut Jugoslovenski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.
 
Tokom svoje duge istorije, festival je imao uspone i padove. Prvi preokret desio se kasnih sedamdesetih kada su filmovi iz inostranstva izbačeni, broj gostiju smanjen, ujedno i broj (kvalitet) pratećih programa, a sve kao posledica nedostatka sredstava.
 
Jedno od najznačajnijih izdanja festivala svakako je ono iz 1999. godine. Iako je Beograd tada bio bombardovan, festival nije otkazan. Održan je od 14. do 19. aprila 1999. godine, ali je premešten iz Doma Sindikata u nešto sigurniju salu Doma omladine.
 
Nedugo potom, „Kratki metar” je proslavio svoj 50. rođendan (2003. god.) Festival je međunarodnog karaktera od 2004. godine, prikazujući filmove i u internacionalnom i u domaćem takmičarskom programu. Svake godine Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma predstavlja i niz pratećih programa, projekcija i kulturnih događaja. Poznat je i kao Martovski festival.
 
Festival dodeljuje četiri Diplome za pojedinačni autorski doprinos u filmovima domaćeg takmičarskog programa, i to za:
 
Najbolji snimateljski rad, dodeljuje se snimatelju filma, 
Najbolju animaciju, dodeljuje se animatoru filma, 
Najbolju montažu, dodeljuje se montažeru filma, i 
Najbolju muziku ili dizajn zvuka, dodeljuje se kompozitoru ili autoru dizajna zvuka. 
 
Festival dodeljuje tradicionalnu statuu Gran pri, zlatne plakete i medalje Beograd, diplome festivala, kao i novčane nagrade. Takođe dodeljuje i nagradu za životno delo i to za ukupan umetnički opus i doprinos stvaralaštvu u oblasti kratkometražnog filma. Nagrada može biti dodeljena i posthumno. Odluku o ovoj nagradi donosi Savet festivala.
 
 
Festival nitratnog filma
  • Save
Previous post Festival nitratnog filma
Festival evropskog filma Palić
  • Save
Next post Festival evropskog filma Palić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap