Advertisement Section
Header AD Image

Karijeru je započeo u pozorištu kao glumac, a potom i kao režiser. Brodvejski debi ostvario je u predstavi „Smrt trgovačkog putnika”, a ta uloga donela mu je nagradu Emi kada je predstava ekranizovana. Njegov filmski debi bio je više nego uspešan – uloga u ostvarenju „Mesta u srcu”  donela mu je prvu nominaciju za Oskara.

Nizale su se zapažene uloge u filmovima „Carstvo sunca” Stivena Spilberga, „Staklena menažerija” Pola Njumana, Bertolučijev „Čaj u Sahari”. Uloga okrutnog Vikonta u filmu „Opasne veze” Stivena Frirsa donela mu je popularnost i pažnju šire javnosti, a uloga psihotičnog ubice u filmu „Na vatrenoj liniji” donela mu je drugu nominaciju za Oskara, kao i nominaciju za Zlatni globus.

Da poseduje odličan smisao za humor Malkovič je pokazao kada je prihvatio ulogu u kultnom filmu „Biti Džon Malkovič” u kome glumi samog sebe. Scenarista Čarli Kaufman izjavio je da je scenario od početka bio zamišljen isključivo sa Malkovičem u glavnoj ulozi, zbog specifične enigmatične energije koju ovaj glumac poseduje. I zaista, Malkovič se proslavio svojom jedinstvenom pojavom i očaravajućom glumačkom izvedbom, najčešće u ulogama negativaca ledenog pogleda. Ipak, nije zaobilazio ni komedije, pa će tako ostati zapamćen i po ulogama u akcionoj komediji „RED” i filmu „Spaliti posle čitanja” braće Koen. Iako je tokom bogate karijere ostvario preko 70 uloga, Malkovič je i dalje i te kako aktivan u Holivudu, a nedavno smo ga gledali u Netfliksovim hitovima „Bird box” i „Velvet buzzsaw”.

Osim što glumi i režira, Malkovič je producirao nekoliko nezavisnih filmova koji su vremenom postali kultni hitovi – između ostalog „Džuno” i „Ghost world”. Napisao je i scenario za kratki film „100 godina” koji je režirao Robert Rodrigez, a koji je zatim zapečaćen i planirano je da bude prikazan 18. novembra 2115. godine. Malkovič je prava renesansna ličnost, jer se osim filma bavi i muzikom, ali i modnim dizajnom.

Program 48. FEST-a biće objavljen 22. januara 2020. godine.

Mladen Djordjevic
  • Save
Previous post Značajna evropska podrška za novi filmski projekat Mladena Đorđevića
Prerušeni špijuni
  • Save
Next post Petar Strugar, Dragana Mićalowić, Marko Mrković Sara Jovanović u animiranom filmu „Prerušeni špijuni“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap