Advertisement Section

Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ autora Darka Lungulova biće prikazan u sredu, 29. marta u 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda u okviru takmičarskog programa 70. Martovskog festivala.

„Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Iz kritike Cineuropa – portala na četiri jezika, koji se kritički bavi kinematografijom o ostvarenju Darka Lungulova je napisano: „Okretanje u pravcu „trivijalnog“ žanra može izgledati čudno za filmskog stvaraoca iskusnog kao što je Lungulov, ali nema ništa trivijalno u „Yu Grupa -Trenutak sna“. Reditelj i njegova mala armija kinematografa proveli su sedam godina snimajući novi materijal, dok je autor radio sa montažerom Milošem Koraćem dve godine kako bi ga kombinovao sa snimcima iz javnih i privatnih arhiva, među kojima su najemotivniji Super-8 kućni filmovi porodice Jelić. Ovakav spoj koji tematizira manje poznate delove jugoslovenske istorije, je tečan i emotivan. Kao što je slučaj sa bendom, „Trenutak sna“ nije efemerna stvar, već nešto što ostaje sa nama“.

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica i drug.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ podržao je Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš. Svetska premijera filma održana je u okviru programa 51. FEST-a.

Darko Lungulov završio je filmske studije na The City College of New York, CCNY, SAD. Njegov debitantski igrani film „Tamo i ovde“ prikazan na Tribeca festivalu 2009. osvojio je nagradu Najbolja njujorška priča i dobio odlične kritike u svetskim magazinima kao što su The Hollywood Reporter, Variety i The New York Times. Ovo ostvarenje nagrađeno je sa 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. „Tamo i ovde“ je prvi srpski film prikazan na Netflix-u. Njegov drugi igrani film „Spomenik Majklu Džeksonu“ imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Karlovim Varima 2014. Ovo ostvarenje je prikazano na 40 festivala i osvojilo 8 nagrada. Lungulov je trenutno u pripremama za snimanje svog trećeg igranog filma „1970“ autobiografske dramedy (comedy drama), podržane do sada od Filmskog centra Srbije, Nacionalnog filmskog fonda Mađarske i fonda AP Vojvodina.

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana (28. mart – 2. april) i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja.

David Jovanović i Nina Ognjanović_foto Pointless Films
  • Save
Previous post „Ovuda će proći put” nagrada publike na 51. FEST-u
Ovuda će proći put
  • Save
Next post „Ovuda će proći put“ na festivalu „Evropa oko Evrope“ u Parizu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap