Advertisement Section

Film „Ovuda će proći put” autorke Nine Ognjanović osvojio je nagradu publike za najbolji evropski film na 51. FEST-u.

Nagrada publike se bira na osnovu ocena publike nakon odgledanog filma evropske produkcije ili koprodukcije iz Glavnog takmičarskog programa. Ovo prestižno priznanje Nini Ognjanović i Davidu Jovanoviću, producentu filma uručio je NJ.E. Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Nina Ognjanović je uoči srpske premijere svog ostvarenja izjavila da je veoma ponosna što ima priliku da svoj prvi film premijerno prikaže domaćoj publici na festivalu koji ima tako dugu i bogatu tradiciju kao beogradski FEST.

„Govorim u ime cele ekipe kad kažem da nam nagrada publike izuzetno mnogo znači. Ovakvom prijemu domaće publike smo samo mogli da se nadamo,“ rekla je autorka povodom nagrade.

David Jovanović, producent filma publici se prilikom uručenja obratio rečima: „Nagrada publike je najvažnija nagrada. Hvala!”

Publika je ovacijama ispratila i domaću premijeru filma koja je održana 27. februara u punoj Velikoj sali mts Dvorane.

„Ovuda će proći put” biće prikazan u okviru programa PostFESTum u bioskopu Cineplexx Ušće u sali 2 u utorak, 7. marta u 19 časova i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u subotu, 11. marta u 19.30 časova.

Radnja filma smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila. Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Svetska premijera filma održana je na festivalu Slamdance u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru 2023. na kome je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film.

Ostvarenje „Ovuda će proći put“ podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

One thought on “„Ovuda će proći put” nagrada publike na 51. FEST-u

Comments are closed.

matija glucvevic, dusan zoric, carna vucinic
  • Save
Previous post Srpski film u muzeju MoMA u Njujorku- „Da li ste videli ovu ženu“ na prestižnom festivalu New Directors/New Films
Žika Jelić_YU Grupa trenutak sna Promo
  • Save
Next post Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ na 70. Martovskom festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap