Advertisement Section

Film „Da li ste videli ovu ženu“ autora Matije Gluščevića i Dušana Zorića imaće američku premijeru na prestižnom festivalu New Directors/New Films u Njujorku. Projekcije će biti održane u četvrtak, 6. aprila u 20.45 časova u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, MoMA i u petak, 7. aprila u 18 časova u Walter Reade Theater (Lincoln Center).

Festival New Directors/New Films osnovan je 1972. godine i predstavlja zajednički projekat MoMA i Filmskog udruženja Lincoln centra u Njujorku. Nastao je sa idejom da prikaže filmove reditelja u usponu od kojih su većina tokom vremena postali poznati i veoma uspešni autori i autorke. Festival je do sada prikazao debitantska ostvarenja Pedra Almodovara, Spajk Lija, Giljerma del Tora, a predstavio je i danas značajne autore kao što su Luka Gvadanjino, Vong Kar-vaj, Mihael Haneke, Agnješka Holand, Keli Rajhart i mnogi drugi.

Povodom projekcije filma u Njujorku autori filma su izjavili: “Poziv da naš film prikažemo na festivalu na kome su započeli karijeru i neki od naših omiljenih reditelja je u isto vreme prelep, ali i zastrašujuć. Radujemo se razgovorima sa njujorškom publikom i deluje nam da će Draginja pronaći svoje mesto u tom divljem i magičnom gradu”.
Čarna Vučinić, producentkinja filma je povodom američke premijere rekla: “Velika nam je čast što će film iz Srbije biti prikazan u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, u izboru najboljih debitantskih ostvarenja iz celog sveta. Ovo je veoma značajno dostignuće za celokupnu domaću kinematografiju, a očekujemo da će otvoriti vrata i za dalju distribuciju filma u Americi”.
Razgovore posle projekcije filmova u Njujorku podržao je Kontakt – Udruženje za podsticanje i
istraživanje izvedbenih umjetnosti u BiH.
Sledeća specijalna projekcija u Srbiji (Q&A sa rediteljima) biće održana u Kulturnom centru Pančeva u subotu, 1. aprila u 20 časova, dok će datum druge specijalne projekcije u Beogradu biti uskoro objavljen.

Svetska premijera filma „Da li ste videli ovu ženu“ održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji. Film je do sada prikazan na nekoliko festivala u svetu i dobitnik je nagrade za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku i nagrade Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“ na 28. Festivalu autorskog filma.
„Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković.

U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Muzika, foto Dart Film
  • Save
Previous post Manjinskoj srpskoj koprodukciji Srebrni medved u Berlinu
David Jovanović i Nina Ognjanović_foto Pointless Films
  • Save
Next post „Ovuda će proći put” nagrada publike na 51. FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap