Advertisement Section

Film „Ovuda će proći put“ rediteljke Nine Ognjanović prikazan je u četvrtak, 23. marta na festivalu autorskog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma „Evropa oko Evrope” koji se po 18. put održava u Parizu.

Projekcija debitantskog ostvarenja Nine Ognjanović održana je u okviru selekcije THEMA van takmičarskog programa, nakon koje je bio održan razgovor sa autorkom.
Selekcija festivala „Evropa oko Evrope“ predstavlja autorske i art-house filmove nastale u produkciji u nekoj od zemalja članica Saveta Evrope. U fokusu festivala su afirmisani autori ali i mlade nade evropskog filma. Jedan od ciljeva festivala je jačanje kinematografske mreže širom Evrope, a osim projekcija i razgovora sa autorima organizuju se majstorski kursevi i panel diskusije sa prestižnim gostima.

Srpska premijera filma „Ovuda će proći put” održana je u okviru glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a na kome je film osvojio nagradu publike za najbolji evropski film. Svetska premijera filma održana je na festivalu Slamdance u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru 2023. na kome je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film. Film će od jeseni biti u bioskopima širom Srbije.

Radnja filma smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.
Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

„Ovuda će proći put” podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Filmskog centra Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Žika Jelić_YU Grupa trenutak sna Promo
  • Save
Previous post Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ na 70. Martovskom festivalu
ivan markovic
  • Save
Next post „Prvi put slični sebi samima” Natalije Vujošević i Ivana Markovića u Salonu Muzeja savremene umetnosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap