Advertisement Section

Na repertoaru će se naći i njegov čuveni film iz 1940. godine „Veliki diktator“ (The Great Dictator), koji je ujedno i prvi Čaplinov ton film, za koji je imao pet nominacija za Oskara.

Čarli Čaplin rođen je 1889. godine i izrazito siromaštvo obeležilo je njegovo detinjstvo u Londonu. Svoj prvi glumački posao dobio je sa četrnaest godina, a 1910. sa trupom Freda Karna otplovio je na trogodišnju turneju u Sjedinjene Američke Države, gde je vrlo brzo „nabacujo“ prepoznatljiv kostim – široke, vrećaste pantalone, uzak sako, velike cipele, blago nakrivljeni polucilindar. Njegova planetarna popularnost bila je zagarantovana, a jedna od kritika iz 1915. istakla je da je Čaplin rođen za humor isto onoliko koliko i Tolstoj za literaturu.

Film „Čarobne noći“ još jedan dodatak repertoaru – italijanska kinematografija 90-ih godina doživljava poslednje iskre zlatnog doba, u isto vreme, zbog Svetskog prvenstva u fudbalu Italiju trese groznica koju prati usklik i himna znana kao „Čarobne noći“.

Satirična komedija italijanskog reditelja Paola Vircija „Čarobne noći” (Notti Magiche), čije je prvo prikazivanje kod nas bilo na prošlogodišnjem FEST-u, još jedan je dodatak repertoaru bioskopa MOJ OFF. Film prati priču o troje mladih, ambicioznih scenarista osumnjičenih za iznenadnu smrt čuvenog filmskog producenta čije je telo pronađeno u reci Tibar.

Radnja film smeštena je s početka 90-ih godina prošlog veka kada se u Italiji održavalo Svetsko prvenstvo u fudbalu i kada je fudbalsku groznicu pratio usklik navijača i himna poznata kao „Čarobne noći“. Film opisuje i period kada italijanska kinematografija doživljava poslednje iskre zlatnog doba, osvrćući se na slavne dane rimske filmske industrije koja u jednom trenutku biva iscrpljena.

Francuski film „U ratu“ (En guerre) reditelja Stefana Brizea koji je 2018. nominovan za najbolje ostvarenje na Filmskom festivalu u Kanu, a nosilac je i FIPRESCI nagrade za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću  prati priču o sukobu dve različite strane jedne industrije – radnika i poslodavca, a reditelj Brize ponovo je poverio glavnu ulogu nagrađivanom francuskom glumcu Vensanu Lendonu nakon veoma uspešne zajedničke saradnje na filmu „Mera ljudskosti“.

Film Kosare. Foto: Balša Đogo
  • Save
Previous post U toku snimanje ratnog filma „Košare“
Mads Mikkelsen, photo by KENNETH WILLARDT
  • Save
Next post Počasno Srce Sarajeva Madsu Mikelsenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap