Advertisement Section

U okviru ovogodišnjeg MEDIA konkursa za Razvoj grupnih projekata (Slate finansiranje, poziv EACEA/23/2018) uspešne su bile dve kompanije iz Srbije – „This and That Productions“ i „Sense Production“ koje su podržane u ukupnom iznosu od 301.822 evra.

Slate finansiranje namenjeno je kompanijama koje u okviru jedne aplikacije konkurišu za sredstva za razvoj od 3 do 5 igranih, dokumentarnih ili animiranih projekata.

Od ukupno 178 aplikacija koje dolaze iz 27 evropskih zemalja, za finansiranje je odobrena 71 aplikacija iz 22 zemlje. Među zemljama niskog produkcijskog kapaciteta, u okviru ovog poziva najuspešnije su bile Češka sa odobrena četiri projekta (od ukupno 6 aplikacija) i Srbija iz koje su došle dve aplikacije koje su i odobrene za finansiranje.

Produkcijska kuća „This and That Productions“ dobila je finansiranje u iznosu od 170.000 evra. Podrška je namenjena za razvoj četiri projekta – dve TV serije i dva dugometražna igrana filma: serija „Nečista krv“ u režiji Milutina Petrovića koja tematizuje nastanak građanskog društva u Srbiji u 19. veku za vreme Osmanskog carstva i „Sablja“, novi projekat kreatora prošlogodišnjeg regionalnog hita, TV serije „Jutro će promeniti sve“, Gorana Stankovića i Vladimira Tagića. Politički triler zasnovan na istinitom događaju ubistva Zorana Đinđića, koji kroz 8 epizoda prati novinarku koja istražuje ubistvo premijera Srbije. Film „Pet solitera“, debitanski projekat Rastka Petrovića namenjen tinejdžerima, koji govori o odrastanju i seksualnom sazrevanju koji je takođe dobio i podršku Filmskog centra Srbije za produkciju i novi film Mirjane Karanović „Narodna drama“ koji će se raditi po istoimenom dramskom tekstu Olge Dimitrijević.

Produkcijska kuća „Sense Production“ dobila je podršku za razvoj jedne TV serije i dva dugometražna filma, kao i za produkciju jednog kratkog filma. TV serija „Turbo“ čija je radnja smeštena u devedesete godine u Jugoslaviji i koja se kroz osam epizoda bavi najneorganizovanijim kriminalcima u svetu organizovanog kriminala, „Živi i zdravi“, novi film Ivana Marinovića koji problematizuje poziciju žene u patrijarhalnom crnogorskom društvu i „Showtime“, zabavna i dirljiva priča o o pomirenju brata i sestre tokom učešća na televizijskom takmičenju talenata. U okviru ove Slate aplikacije podržana je i produkcija kratkog igranog filma „Golgeter“, Ivana Stojiljkovića koji je takođe podržan sredstvima Filmskog centra Srbije. Kompanija „Sense production“ podržana je u ukupnom iznosu od 131.822 evra.

Slate finansiranje predstavlja jedan od najzahtevnijih konkursa koji postoje u okviru MEDIA potprograma, te je ovaj uspeh veliko postignuće koje je izuzetno značajno ne samo za nagrađene kompanije nego i za razvoj audiovizuelnog sektora u Srbiji.

Odrastanje
  • Save
Previous post Kako žive lezbejke sa decom koje nisu Ana Brnabić?
Poslednja slika o ocu
  • Save
Next post Nagrade za srpske filmove, autore i projekta i na Sarajevo Film Festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap