Advertisement Section

U sredu 13. februaara, u 18 časova u prostorijama Akademskog filmskog centra Beograd, u sklopu Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu biće upriličeni projekcija i razgovor povodom deset godina od prvih prikazivanja filma „Stara škola kapitalizma“ autora Želimira Žilnika. U 20 časova, nakon projekcije, uslediće razgovor sa Želimirom Žilnikom.

Glavni protagonisti filma „Stara škola kapitalizma“ su radnici, žrtve privatizacije i „gubitnici tranzicije“ sa jedne strane, i sa druge strane novi kapitalisti, koji su u bescenje kupili njihova preduzeća. Ovoj eksplozivnoj mešavini karakterističnoj za prvu polovinu 2000-tih godina dodajte grupu anarhista koji odlučuju da pokažu svoju klasnu solidarnost tako što će kidnapovati gazde i dovesti ih u fabriku da polože račune radnicima koje su unesrećili. To je dobitna kombinaciju gole istine, satire i tragedije u kojoj Žilnik pokazuje pravu prirodu neoliberalne tranzicije u Srbiji.

Film „Stara škola kapitalizma“ je posebnu popularnost doživeo u Francuskoj gde su, baš u vreme kada je prikazivan, radnici u više delova zemlje zaista otimali šefove i gazde usled velikog nezadovoljstva i društvenih previranja izazvanih svetskom ekomonskom krizom iz 2008. godine.

Film traje 122 minuta, obezbeđeni sui i titlovi na engleskom jeziku, a ulaz na projekciju je besplatan.

Projekciju organizuju: Akademski kino klub, osnovan 1958. godine, a od 1976. u sastavu Doma kulture Studentski grad u Beogradu, pod imenom Akademski filmski centar (AFC). Samoobrazovni univerzitet „Svetozar Marković“ predstavlja samoorganizovanu i nezavisnu platformu za alternativno obrazovanje. Kino klub „Barut“, nezavisni direktno demokratski kolektiv koji želi da, koristeći film kao sredstvo političke komunikacije, stvori prostor za osvešćivanje, obrazovanje i diskusiju.

Taurunum boy
  • Save
Previous post Film „Taurunum Boy“ na Cinema du Reel u Parizu
Alita Borbeni Andjeo
  • Save
Next post „Alita: Borbeni anđeo“ premijerno 12. februara u bioskopima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap