Advertisement Section

Tokom decembra 2019. godine u Beogradu i Pančevu biće realizovane neke od ključnih scena, a snimanje će se nastaviti početkom 2020. godine na više lokacija u zemlji i inostranstvu. Glumačku podelu predvodi Miloš Biković.

Film „Budi Bog s nama“ producira produkcijska kuća „Gargantua Films“ i producent Marko Paljić. U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju Biljane Maksić, Vladimira Mančića i samog Šijana. Boška Tokina, kao što je i prethodno najavljeno, tumači Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije i filmska zvezda međunarodne reputacije. Jedna od važnih uloga u filmu pripala je i sve traženijem hrvatskom glumcu Goranu Bogdanu. Ključni Šijanovi saradnici su još i direktor fotografije Dušan Ivanović, scenografkinja Jelena Milinović i kostimografkinja Bojana Nikitović. Muziku za film komponuje čuvena slovenačka grupa Lajbah.

Novi film proslavljenog srpskog reditelja nastaje kao koprodukcija Srbije (Gargantua Films), Hrvatske (Maxima film i Jaako dobra produkcija), Slovenije (Studio Virc), Crne Gore (Artikulacija Film), Češke (Sirena film), Bugarske (Chouchkov Brothers) i Rumunije (Micro Film). Osim od nacionalnih centara, projekat ovog filma dobio je podršku programa MEDIA – Kreativna Evropa.

Iz najave: Ovo je priča o Bošku Tokinu i snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima – „Budi Bog s nama“. Upoznaćemo Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina prošlog veka, Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma; Beograd regtajma, džeza i čarlstona; Beograd automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije; Beograda koji je tada smatran Parizom na Balkanu. Film „Budi Bog s nama“ nestao je misteriozno posle snimanja, a kroz Tokinovu priču saznaćemo istinu o njegovoj sudbini. Koliko je snimanje tog filma bilo bitno, govori i činjenica da je u njega bila uključena cela elita tadašnje države, od Ive Andrića, Miloša Crnjanjskog, Tina Ujevića, pa sve do Žanke Stokić, Ite Rine, Kralja Aleksandra, Tita i mnogih drugih znamenitih ličnosti naše istorije.

  • Save
Previous post Film „Nebeska tema” večeras pod zvezdama
Invazija, ruski film
  • Save
Next post Najiščekivaniji ruski film godine stiže početkom januara
Share via
Copy link
Powered by Social Snap