Advertisement Section

Nakon velikog uspeha, koji je prošle godine ostvario film „Druga strana svega“ rediteljke Mile Turajlić, nagrađen na ovom festivalu glavnom nagradom za dugometražni dokumentarni film, i ove godine u glavni takmičarski program IDFA festivala u Amsterdamu, najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma na tlu Evrope, uvršteno je jedno srpsko ostvarenje.

Reč je o filmu „Wongar” rediteljke Andrijane Stojković, koji će imati biti prikazan u međunarodnom takmičarskom programu za srednjemetražne dokumentarne filmove. Domaću premijeru je imao na ovogodišnjem Martovskom festivalu, na kome je osvojio Grand Prix za najbolji film. Pored toga, u selekciji najboljih festivalskih filmova na IDFA festivalu je film „4 godine u 10 minuta“ reditelja Mladena Kovačevića.

Mladi talenti, reditelj Danilo Ceković i montažerka Ana Ristović prisustvovaće IDFAcademy programu, i to nakon što je IDFA proglasila njihov projekat „Dnevnik ozbiljnog prestupnika“ najboljim projektom Rough Cut Boutique programa na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu. Na isti IDFA program primljen je i reditelj-producent Miloš Ljubomirović, autor projekta „Nemoj da se vraćaš“.

Svi pomenuti filmovi i projekti podržani su na konkursima Filmskog centra Srbije.

Pored već pomenutih autora i producenata, domaću delegaciju na IDFA činiće: Iva Plemić, producent, Miroslav Mogorović, producent,  João Ribeiro, snimatelj, M. Cem Öztüfekçi, montažer i distributer,  Mira Janjetović, glumica; Ana Otašević, predsednica Izvršnog odbora DokSrbija,  i Biljana Tutorov, rediteljka i producent. Na čelu delegacije biće direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić; a koordinator delegacije je Jovana Nikolić.

Filmski centar Srbije biće domaćin Forum ručka na glavnom događaju IDFA marketa 20.11.2018. godine.

Nagrade slobodna zona
  • Save
Previous post „Ukus cementa“ najbolji film na 14. Slobodnoj Zoni
Ederlezi Rising
  • Save
Next post Nagrada za „Ederlezi Rising“ u Brazilu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap