Advertisement Section

Na nedavno okončanom festivalu Phenomena Fest u Sao Paolu, u Brazilu, srpski film „Ederlezi Rising“ Lazara Bodrože nagrađen je za najbolju fotografiju.

Ederlezi Rising je premijerno prikazan u okviru programa Srpski film ovogodišnjeg FEST-a na kome Stoyaosvaja nagradu za najbolju žensku, Cavazza za najbolju mušku ulogu, Bodroža za najbolju režiju, a film – Beogradskog Pobedinka za najbolji film, uz komentar žirija da je „žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskoj kinematografiji, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja i ujedno najkompletniji film“.

Međunarodnu premijeru film je imao u okviru 37. izdanja Međunarodnog festivala u Briselu, a učestovao je i u programu festivala Let’s CEE u Beču na kom je osvojio nagradu za distribuciju. Nagrade osvaja i u Rusiji – Tarkovsky Fest, na Phenomena Filmu u Brazilu, kao i na regionalnim festivalima u Sopotu, Ravnom Selu i Kranjskoj Gori.

Prikazivan je na Sitges Filmu u Španiji, Varšava Filmu, Fantaspoi u Brazilu i nedavno na Trieste Science+Fiction Festivalu u Italiji, dok će ovog vikenda biti deo programa značajnog evropskog festivala Cottbus u Nemačkoj, a tačno nedelju dana nakon toga i LIFFe festivala u Ljubljani. Nakon niza uspeha u festivalskom životu ovog specifičnog i hrabrog srpskog filma, on kreće i u zvaničnu distribuciju širom sveta od marta sledeće godine, a glavni, severnoamerički distributer je Grindstone – Lionsgate. Ovih dana biće prikazan i u sklopu programu trećeg izdanja festivala Slika u pokretu u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

IDFA
  • Save
Previous post Srpski dokumentaristi na ovogodišnjem izdanju festivala IDFA
air strike
  • Save
Next post „Vazdušni udar” u bioskopima od 15.novembra
Share via
Copy link
Powered by Social Snap