Advertisement Section

Premijernom projekcijom filma „S ljubavlju Sesil” sinoć je u Dvorani Kulturnog centra Beograda svečano zatvoren 14. Filmski festival Slobodna Zona.

Odlukom članova međunarodnog žirija – direktorke Međunarodnog festivala ljudskih prava u Nirnbergu Andree Kun, reditelja Ognjena Sviličiča i novinara, pisca, scenariste i urednika kulture u nedeljniku NIN Dragana Jovićevića, Nagrada za najbolji film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu „Ukus cementa“ reditelja Ziada Kalthoum-a.

U obrazloženju žirija navedeno je: „U vrlo jakoj konkurenciji, odlučili smo se da nagrada za najbolji film sa najboljim angažmanom pripadne ostvarenju koje na vrlo pametan način promatra rat i izbeglice, iz perspektive građevinskih radnika u Bejrutu. Ovo je film zapanjujuće vizuelne naracije i snažnog narativa, koji problematici priče daju posebnu estetičnost. Razlika u odnosu na druge filmove iz kompeticije jeste u tome što nešto što je užasavajuće izgleda drugačije, pozivajući nas istovremeno da iznova preispitujemo sadržaj filma i da se vežemo za likove koji čine fokus priče”.

Koordinator međunarodnog programa podrške holandskog fonda „Movies That Matter Eric van de Giessen“, rediteljka i direktorka fotografije iz Hrvatske Eva Kraljević i montažer i reditelj Dragan von Petrović proglasili su pobednike u kategorijama „Human Rights“ i Najbolji film u regionalnoj selekciji.

Nagradu za Najbolji film u regionalnoj selekciji dobio je film „Aga“ Milka Lazarova koji je prema mišljenju žirija „očaravajuć, sporiji film pun simbolizma, film koji vodi u svet nama nepoznat, svet u kome su ljudi retki, ali ljudskost nije, a ljudska toplota je nuzna da se prežive hladni uslovi”.

Dobitnik Nagrade za ljudska prava je ostvarenje „Švajcarac Kris“ rediteljke Anje Kofmel koje nas prema rečima žirija vodi na inteligentno, hrabro i lično putovanje zvano rat.

Posebno priznanje u regionalnoj selekciji Slobodne Zone sinoć je u Beogradu dodeljeno reditelju Nebojši Slijepčeviću za dokumentarni film „Srbenka“.

Srednjoškolski žiri čiji su članovi Marina Ćurčić, Teodora Stašević, Marina Stepanovski, Sergej Lišanin, Bojan Vacelek, Andreja Stanbolija i Milan Jovanović u selekciji „14+“ za najbolji film proglasio je „Časna reč“ reditelja Luka Pikardija.

Nagradu publike na 14. Slobodnoj zoni osvojio je film „Ćutanje drugih“ koji prati epsku borbu žrtava španske četrdesetogodišnje diktature pod generalom Frankom, koje nastavljaju da traže pravdu sve do današnjeg dana.

Najbolji filmovi festivala krenuće na svoje putovanje u okviru programa Turneja Slobodne Zone koji se održava od aprila do juna 2019. u 50 gradova i opština Srbije. Festival Slobodna Zona zahvaljuje se publici u Beogradu, Novom Sadu i Nišu koja je verno pratila program festivala, kao i stručnoj javnosti, medijima i svim partnerima koji su doprineli da se festival održi.

FIlmovi
  • Save
Previous post Festival eksperimentalnog filma od 16. novembra u CZKD
IDFA
  • Save
Next post Srpski dokumentaristi na ovogodišnjem izdanju festivala IDFA
Share via
Copy link
Powered by Social Snap